Megfestette a világ egyik legismertebb képét, aztán ráírta, hogy az egy őrült alkotása

2021. február 22. - 15:22 | Kultúra

Maga Edvard Munch írta rá Sikoly című híres képére, hogy "csak egy őrült festhette" - állapították meg a Norvég Nemzeti Múzeum szakemberei, akik infravörös vizsgálatnak vetették alá a festményt.

Megfestette a világ egyik legismertebb képét, aztán ráírta, hogy az egy őrült alkotása
wikipédia

Az 1893-ban elkészült eredeti alkotás bal felső sarkában olvasható az apróbetűs, alig látható, norvég nyelven írt felirat. "Nem nehéz elképzelni, hogy egy felháborodott múzeumlátogató, miután szembesült a Sikollyal, ceruzát ragadott, hogy kifejezze véleményét a művészről és a műalkotásról egyaránt. De nem ez történt" - írta honlapján az intézmény. Egy infravörös technológiára épülő új elemzés szerint ugyanis maga Munch írt a mondatot a kész műre.

A múzeum 2022-es újranyitásának előkészületeként alapos elemzésnek vetették alá a képet a szakemberek és kétséget kizáróan megállapították, hogy a felirat megegyezik a norvég festőművész kézírásával. Miután a Sikolyt először kiállították, Munch kortársai megkérdőjelezték az alkotó mentális állapotát. "A felirat ironikus kommentárként, ugyanakkor a művész sebezhetőségének kifejeződéseként is értelmezhető. Az, hogy egy már befejezett festményre írt rá, azt mutatja, hogy Munch számára az alkotás folyamatos volt" - mondta Mai Britt Guleng, a múzeum kurátora.

Munch négy verziót festett a Sikolyból. Ezek közül a két legismertebb a szóban forgó eredeti festmény és egy 1910-es későbbi változat.

MTI

Címkék: Sikoly, Edvard Munch