Meggyanúsította a rendőrség Robert Ficót!

2019. december 5. - 13:30 | Belföld

A rendőrség csütörtökön meggyanúsította Robert Ficót, a Smer elnökét azon kijelentéseivel összefüggésben, melyekkel Milan Mazurek (ĽSNS) volt képviselő elítélésére reagált.

Meggyanúsította a rendőrség Robert Ficót!
Fotó: TASR - archív

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze indokolatlannak nyilvánította és visszavonta a NAKA nyomozójának határozatát a bűnügy elvetéséről. Jana Tökölyová, az ügyészség szóvivője csütörtökön délelőtt megerősítette, hogy a NAKA tovább foglalkozik Fico Mazurekkel kapcsolatos kijelentéseivel,

délután pedig a rendőrség arról tájékoztatott hivatalos Facebook-oldalán, hogy Ficót meggyanúsították.

"A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója meggyanúsította Robert F.-et, a Smer-SD elnökét nemzetiségi, faji vagy meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodás, gyűlöletkeltés, valamint ezzel halmazatban bűncselekmények nyilvánosság előtti védelmezése ügyében. Annak ellenére, hogy a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy Milan Mazurek volt képviselő szélsőséges kijelentései kimerítik a bűncselekmény fogalmát, és elítélte őt, Fico a nyilvánosság előtt egyetértett azokkal, és álláspontját a közösségi hálón terjesztette" – olvasható a rendőrség közleményében.

A fenti bűncselekmények miatt a Smer-SD elnökét egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

„Ez a bűnüldöző szervek ügye, és ahogy korábban a rendőrfőnök úr (Milan Lučanský – a szerk. megj.) leszögezte, mindig a törvénnyel összhangban fognak eljárni” – reagált a volt kormányfő ellen indított eljárásra Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter. Fico kijelentéseiről ugyanaz a véleménye, mint Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőnek, aki korábban fel akarta hívni a pártelnököt, hogy kérdőre vonja, vajon „ez lesz-e a párt által követett új irány”.

A volt képviselő, Milan Mazurek ellen a Frontinus rádióban 2016 októberében elmondott, roma etnikumot sértő, rasszista jellegű kijelentései miatt emeltek vádat. Végül a Legfelsőbb Bíróság jogerősen elítélte őt nemzetiségi, faji vagy meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodás bűncselekménye miatt. Szeptemberben a képviselői mandátumát is elveszítette.

Fico a közösségi oldalán korábban közzétett videóban kijelentette: Mazurek csak azt mondta ki, amit csaknem az egész nemzet gondol. Hozzátette: a bűnüldöző szervek és a bíróságok gyakran a média nyomására hoznak döntéseket, nem pedig a tényleges bizonyítékok alapján.

(TASR/para)