Meggyanúsították Kočnert, amiért csalás útján szerezhette meg a bacsfai golfpályát!

2018. november 15. - 21:57 | Belföld

Egy újabb üggyel bővülhet Marián Kočner bűnlajstroma. A Denník N rendőrségtől származó információi szerint a Markízával szembeni hamisított váltók miatt vizsgálati fogságban ülő vállalkozót hitelezők megkárosításával gyanúsítják.

Meggyanúsították Kočnert, amiért csalás útján szerezhette meg a bacsfai golfpályát!
Marián Kočner (Fotó: SITA)

A rendőrség hivatalosan nem kommentálta a gyanúsítást, tekintettel a folyamatban lévő vizsgálatra.

Az egész csalási ügyről még 2017 nyarán írt Ján Kuciak, akit menyasszonyával együtt idén februárban meggyilkoltak Nagymácsédon, a gyilkosság feltételezett elkövetőin keresztül pedig a rendőrség már Kočnert is ízlelgeti.

A bacsfai golfkomplexumot a Welten nevű társaságba tömörülő ingatlanfejlesztők építették, amihez 4,5 millió eurós hitelt nyújtott a Tatrabanka. 2011-ben a bank azonban ismeretlen okból kérte a hitel határidő előtti törlesztését, ezzel kapcsolatban pedig 2,7 millió eurós követelést állított ki a Weltennel szemben.

Ezt a követelést vásárolta fel Kočner cége, az Inkasný servis 1,7 millió euróért. Akkoriban térített vissza az állam több mint kétmillió eurónyi adót különös módon a Donovaly-n történt kétes ingatlanátruházások ügyében, mely kapcsán szintén gyanúsítottként kezelik a vállalkozót. Fennáll tehát annak is a lehetősége, hogy az államtól kapott pénzen vásárolta meg Kočner a banki követelést.

Ezután egymáshoz kapcsolódó társaságok tranzakciói következtek, melyek során felbukkant Jana Šlachtová neve, akit már Kočnerrel együtt gyanúsítanak, vagy éppen Štefan Ágh, aki a Markízával szembeni váltók ügyében gyanúsított, és már Kočner mellett van, mióta az megpróbálta rátenni a kezét a tévétársaságra.

Az egyik ilyen cég kezdeményezte a golfkomplexum területének aukcióját. A cég nemcsak a Kočner által ráruházott követeléssel állt elő, de további 21 millió eurós fiktív kinnlévőséggel a Welten felé. Ezt az egészet 25 millióért vásárolta fel egy Máltán bejegyzett offshore cég, mely ugyancsak Kočnerhoz közel állónak mondható, mely aztán két hónappal az aukció után 100 ezerért eladta azt magának a vállalkozónak.

Kočner egy aukcióból kiindulva ilyen úton tett szert egy 10 milliót érő ingatlan teljes egészére 1,7 millióért, amit valószínűleg az államtól kapott, míg a Welten többi hitelezője nem kapott egyetlen centet sem. A hitelezőknek és az államnak okozott kár elérheti a 7,5 millió eurót, ebből kb. 4 millió érinti az államot.

(Denník N)