Meggyanúsították a korábbi hidas igazságügyi minisztert, Gál Gábort

2022. május 20. - 11:36 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója eljárást indított a Híd korábbi igazságügyi minisztere, Gál Gábor ellen – írja a Tvnoviny.sk.

Meggyanúsították a korábbi hidas igazságügyi minisztert, Gál Gábort
Gál Gábor (Fotó: Cséfalvay Á. András - archív)

A Markízának sikerült elérnie Gál ügyvédjét, aki a politikushoz irányította a televíziót, az ő telefonját viszont az asszisztense vette fel, aki nem adott tájékoztatást.

Hivatalos forrásból egyelőre nem tudni, hogy Gál meggyanúsítása mivel áll összefüggésben, az ügy részletei nem ismertek.

A TASR hírügynökségnek sikerült elérnie a korábbi igazságügyi minisztert.

„Még múlt héten kézbesítették postai úton a meggyanúsításról szóló határozatot. A szóban forgó határozat a személyemmel kapcsolatban egyáltalán nem alapul valós információkon. Nem ez az első eset, hogy különféle információk keringenek rólam, amelyek az úgynevezett bűnbánó gyanúsítottaktól származnak, és amelyekről a megfelelő vizsgálat után bebizonyosodott, hogy kitalációk”

– mondta Gál a hírügynökségnek, hozzátéve, bízik az eljárás törvényszerűségében, és készen áll teljes mértékben együttműködni a hatóságokkal az ügy alapos tisztázása érdekében.

Hozzátette, mivel folyamatban lévő ügyről van szó, bővebben nem nyilatkozik ezzel kapcsolatban.

A Markíza információi szerint Gált korrupciós bűncselekménnyel gyanúsítják, konkrétan kenőpénz elfogadásával. Az eset 2018-ban történhetett, és állítólag a Szlovák Földalappal (SPF) van összefüggésben.

Michal Slivka rendőrségi szóvivő később a Paraméternek is eljuttatott tájékoztatásban közölte, hogy Gált május 9-én gyanúsították meg korrupciós bűncselekménnyel. A szóvivő megerősítette, hogy az ügy egy, a Szlovák Földalappal kapcsolatos, 2018-ban történt esettel van összefüggésben, és kenőpénz elfogadásának gyanúja áll fenn. Bővebb információt későbbre ígért, amint azt az eljárás lehetővé teszi.

A televízió információi szerint a Dobytkár-ügyben gyanúsított Martin Kvietik üzletember egy restitúciós eljárást akart feloldani. Állítólag megbízta Ján Gajan ügyvédet, hogy adjon át Gálnak 50 ezer euró kenőpénzt. Az eset 2018-ban történhetett, amikor Gál parlamenti képviselő volt – a kenőpénzt a gyanú szerint egyenesen a képviselői irodában kapta meg. Ezt követően el kellett intéznie a Szlovák Földalap igazgatóhelyettesénél – aki a Híd jelöltje volt –, hogy feloldja a restitúciós eljárást.

Kvietik ezt elutasítja, ügyvédje, Dušan Ivan szerint a meggyanúsítás célzatos, és akkor érkezett, amikor a bíróságnak Kvietik előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról kell döntenie.


(tvnoviny.sk/TASR)