A meggyilkolt fiatalok hozzátartozói bíznak benne, hogy a gyanúsítottak őrizetbe vétele csupán a kezdet

A csütörtöki gútai rendőrségi akció után megszólaltak Ján Kuciak és Martina Kušnírová hozzátartozói.

A meggyilkolt fiatalok hozzátartozói bíznak benne, hogy a gyanúsítottak őrizetbe vétele csupán a kezdet
Fotók: Paraméter - további képekért kattints!

 „Nem vagyok bosszúálló típus. Szomorú, hogy valaki elkövette, de tény, hogy pénzért követte el” – nyilatkozta a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak édesapja a Joj Televíziónak, és egyúttal reméli, hogy a gyilkosság elkövetője és megrendelője megkapja a méltó büntetését.

A szülők bíznak abban, hogy a gyanúsítottak őrizetbe vétele csupán a kezdet, és felderítik az egész ügyet.

Ján Kuciak édesanyja beismerte, nagyon meglepték a fejlemények, és először nem is akarta elhinni, hogy előrelépés történhetett az ügyben.

A gútai rendőrségi akció után megszólalt Martina Kušnírová édesanyja is. Zlatica is bízik benne, hogy jó úton haladnak az ügy felderítésében.

Az asszony elmondta, csütörtökön a reggeli órákban Ján Kuciak nővére, Mária hívta őt telefonon, és közölte vele, hogy elfogták az elkövetőket. „Nem tudtam, hogy örüljek vagy sírjak, elkezdett hevesen verni a szívem, hogy végre...” – nyilatkozta Martina édesanyja a Nový časnak, aki elismerte, eleinte szkeptikus volt, de mostanra kezd hinni abban, hogy jó irányba tartanak.

„Ha nem is azonnal, de fokozatosan eljuthatunk a megrendelőig is. Mert az a legfontosabb – hangsúlyozta Zlatica.

Ján Kuciak nővére, Mária elmondta, még azelőtt értesítették őket a fejleményekről, hogy az információt nyilvánosságra hozták a médiában. Egészen pontosan három héttel ezelőtt tudták meg, hogy a rendőrök forró nyomon vannak.

Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportál szerkesztőségében dolgozott oknyomozó újságíróként. Kuciakot és jegyesét február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban, egy 9 mm kaliberű pisztolyból leadott lövésekkel. Az ügyész nemrég azt mondta, hogy a kettős gyilkosság Kuciak munkájával függött össze.

A rendőrség csütörtök reggel több személyt is őrizetbe vett, akiket erőszakos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. Pontosabb információkat egyelőre nem közöltek, hogy ezzel ne akadályozzák a nyomozás menetét. A Főügyészség sem akar bővebb tájékoztatást adni az eljárás menetéről, és az újságíróktól is azt kéri, hogy legyenek visszafogottak a tájékoztatás során.

A rendőrségnek és a felügyelő ügyésznek - csütörtök reggeltől számítva - 48 órája van arra, hogy indítványozza az előzetes letartóztatást. Az indítvány benyújtásától kezdve a vizsgálóbírónak 72 órája lesz arra, hogy döntsön a gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról. A döntésnek tehát legkésőbb hétfőig (október 1.) kellene megszületnie.

Daniel Lipšic, a Kuciak-család jogi képviselője a közösségi hálón arra kérte a nyilvánosságot, hogy bízzon a nyomozás eddigi eredményeiben.


Kapcsolódó cikkek:

Rajtaütött a NAKA a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjain, egykori rendőrt is őrizetbe vettek

Kuciak-ügy: kik ezek a személyek, akiket letartóztattak Gútán?

A bírónak néhány napja van arra, hogy döntsön az előzetes letartóztatásról

Elszállították a gútai házból a Kuciak-gyilkosság fő gyanúsítottját!

Kuciak-gyilkosság: Véget ért a rendőri bevetés Gútán

A nap, melyet Gúta egyhamar el nem felejt - FOTÓK


(noviny.sk/cas.sk/tasr/para)