Meghaladta a koronavírus-fertőzöttek száma az egymilliót, a halottaké az 55 ezret a világban

2020. április 3. - 22:04 | Külföld

Péntek este 1 056 777 volt az új koronavírussal fertőzöttek száma a világban, a  haláleseteké 55 781 volt, 221 591-en pedig meggyógyultak a COVID-19 nevű betegségből a baltimore-i Johns Hopkins egyetem honlapja szerint.

Olaszországban még mindig 700 felett van a járványban naponta elhunytak száma, amely február 21. óta elérte a 14 681-t - közölte péntek esti tájékoztatóján a polgári védelem. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt elenyésző mértékben csökkent az elmúlt napi 2477-hez képest 2339-re. Az elmúlt napban a betegségben elhunytak száma 766 volt, a megelőző 760-hoz képest. A vírus által igazoltan fertőzöttek száma összesen 119 827.

A márciusban bevezetett szigorú óvintézkedések, amelyeket a kormány egyenlőre április 13-ig hosszabbított meg, akár május közepéig is eltarthatnak - hangoztatta a polgári védelem vezetője.

Spanyolországban pénteken második napja kilencszáz felett volt a halálos áldozatok száma. Az elmúlt nap során 932-en hunytak el, így 10 935-re emelkedett a SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben elhunytak száma, az azonosított fertőzöttek száma 7472-vel nőtt, és összességében elérte a 117 710-et. Kórházba 2524-en kerültek az elmúlt 24 órában, a járvány január végi kezdete óta pedig 56 637 pácienst láttak el a fertőzés miatt.

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 684-gyel emelkedett a járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) péntek délutáni tájékoztatása szerint eddig 3605-en haltak meg a járványban, a pénteken bejelentett 684 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta. Péntekig az előző napi 33 718-ról 38 168-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Az igazoltan fertőzött Boris Johnson brit kormányfő továbbra is karanténban marad, míg Angela Merkel kancellár, akinek minden tesztje negatív, csak korábban egy koronavírus-fertőzött orvossal érintkezett, elhagyta a házi karantént.

Németországban meghaladta az ezret a korornavírus-járvány halálos áldozatainak száma, a bizonyítottan fertőzöttek száma pedig továbbra is lassan növekszik, de már meghaladta a Kínában regisztrált fertőzöttek számát. Péntek este 87 244 ember volt igazoltan fertőzött, a halálesetek száma 1138 volt. Az igazolt fertőzöttek között legkevesebb 2300 orvos és ápoló van.

Hollandiában a péntek esti adatok szerint összesen 15 819 embernél azonosítottak koronavírus-fertőzést, a halálesetek száma 1490 volt. Mivel az intenzív kórházi helyek rohamosan fogyatkoznak, a kormány arra törekszik, hogy több mint ezer új kórházi helyet létesítsen a hét végére, de szakértők szerint leginkább a képzett ápolókban van hiány.

A francia rendőrség megerősített erőkkel ellenőrizte pénteken országszerte a koronavírus-járvány miatt életbe léptett kijárási korlátozásokat annak érdekében, hogy senki ne utazzon el az otthonából a tavaszi szünet kezdetén. A belügyminisztérium az eddig 100 ezer helyett mintegy 160 ezer rendőrt és csendőrt mozgósított pénteken. Péntek este az igazolt fertőzöttek száma megközelítette a 60 ezret, a haláleseté az 5400-at.

Lengyelországban a következő két hétben tetőzhet a koronavírus-járvány, miután előző nap több mint 60 százalékkal ugrott meg az újonnan azonosított fertőzések száma, és elérte a 3149-et, a halálesetek száma péntek este 59 volt. Romániában az utóbbi hét átlagának csaknem duplájára, 445-re emelkedett az egy nap alatt azonosított koronavírus-fertőzések száma. Az összes igazolt fertőzőtt száma 3183-ra, a haláleseteké estére 122-re nőtt.

Szerbiában meghosszabbították a kijárási tilalmat, ezentúl szombaton 13 órától hétfő hajnali 5 óráig tilos az utcára lépni. A hétmillió lakosú országban egy nap alatt 1060-ról 1171-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma és 31-en haltak bele a betegségbe. Az orosz légierő repülőgépei 11 járattal szakembereket és felszerelést szállítanak Szerbiába a koronavírus-járvány elleni védekezéshez. Ukrajnában hétfőtől közterületen kötelező arcmaszkot viselni.

Pakisztánban még mindig sok mecset nyitva van a hívek előtt a koronavírus-járvány ellenére. Az izraeli hadsereg lezárta pénteken a járvány gócpontjának számító Bné Brak várost, mert az ultraortodox lakosság nem tartotta be az egészségügyi minisztérium rendeleteit. Iránban péntekre 134 újabb halálos áldozata volt a járványnak, velük 3294-re nőtt az elhunytak száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 2715-tel 53 183-ra emelkedett.

Abe Sindzó japán miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a kormány 300 ezer jen készpénzzel segíti azokat a háztartásokat, amelyeknek bevételkiesük van a koronavírus miatt. Japánban 2617 a fertőzöttek és 63 a halálos áldozatok száma.

A dél-koreai oktatási minisztérium jövő csütörtökre halasztotta az iskolaév kezdetét az általános és középiskolákban a koronavírus miatt. Az oktatás digitális formában veszi kezdetét. Az országba szerda óta belépett külföldiek tevékenységét rendeletben szigorítják. A fertőzöttek száma péntek este 10 062, a haláleseteké 174 volt.Latin-Amerikában is terjed a kór, Brazíliában több mint 8000 fertőzött és 332 haláleset volt, Jair Bolsonaro elnök ismét bírálta a közösségi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket.

Fel kell gyorsítani a legsebezhetőbb országoknak, köztük az Afrikának szánt segítségnyújtást, mielőtt a koronavírus-helyzet irányíthatatlanná válna - közölte Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja a járvány miatti korlátozások várható követkeményére, az élelmiszerhiányra hívta fel a figyelmet, emiatt leállhat Afrikában a segélyezés, és akadozik a sáskairtás is.

(MTI)

Címkék: koronavírus