Meghallgattatott a pénzügyminiszter kérése: Nem változtatnak a jelenlegi szlovák zenei kvótákon

2021. október 15. - 19:41 | Belföld
Meghallgattatott a pénzügyminiszter kérése: Nem változtatnak a jelenlegi szlovák zenei kvótákon
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Ezt Natália Milanová (OĽANO) kulturális miniszter jelentette be a közösségi oldalán, aki egyúttal jelezte, hogy a javasolt változtatást az észrevételezési eljárás során módosítani fogják.

Milanová így reagált Igor Matovičra, aki arra kérte őt, hogy a médiatörvény készülő módosításából hagyják ki azt a javaslatot, amely eltörölné a kereskedelmi rádiókra vonatkozó 25 százalékos kötelező szlovák zenei kvótát.

„Bár személy szerint azonosulni tudok a kulturális minisztérium szakértői állásfoglalásával, ennél a pontnál mégis egy olyan politikai döntés született, amelynek értelmében nem változtatunk a szlovákiai zenére vonatkozó kvóták jelenlegi beállításán. A minisztérium ennek megfelelően fogja módosítani a törvényjavaslatot”

– közölte Milanová.

Mint elmondta, a pártelnököt figyelmeztette azokra a kockázatokra, amelyek a kötelező kvóták megőrzésével függenek össze, és az Európai Bizottság hozzáállásával érvelt

„Ugyanakkor a másik fél érveit is teljesen megértem”

– ismerte el a miniszter.

Matovič pénteken azt közölte a közösségi oldalán, hogy a szlovák zenei kvótákat nem lenne szabad eltörölni. Szerinte beigazolódott, hogy van ennek értelme, és az állam efféle támogatása megalapozott.

A szlovákiai zeneszámok kötelező mértékének az eltörléséről szóló javaslat, amely a kereskedelmi rádiókat érintené, a készülő törvénymódosítások részét képezi. A javaslat szerint a kötelező szlovák zenei kvóta csak az RTVS esetében maradna meg az eddigi 35 százalékos arányban. A változtatás ellen több művész és a Szlovák Szerzőijogvédelmi Szövetség (SOZA) is tiltakozott.

A 2016 áprilisában életbe lépett szabályozás jelenlegi formája szerint a kereskedelmi rádióknak a teljes játékidő legalább 25 százalékában szlovákiai zenét kell szolgáltatniuk. Ez az arány az RTVS esetében 35 százalék. Az arány megállapításakor csak a reggel 6:00 és 24:00 óra közötti időszakban elhangzó zeneszámokat veszik figyelembe.

TASR