Meghalt az EBESZ megfigyelői misszió egyik tagja

2017. április 23. - 17:47 | Külföld

Meghalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziójának egyik amerikai tagja, egy német megfigyelő megsebesült, amikor gépkocsijuk járőrözés közben aknára hajtott - derült ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter vasárnapi Twitter-bejegyzéséből.

"A kolléga halála sokk az egész EBESZ számára" - írta a mikroblogon Kurz, és a történtek "maradéktalan kivizsgálását" szorgalmazta. Jelenleg Ausztria tölti be az EBESZ soros elnökségi tisztségét.

Az eset a szeparatisták ellenőrzése alatt álló Luhanszk közelében, Prisib település mellett történt. Az Interfax orosz hírügynökség arról adott hírt, hogy az EBESZ két járőröző megfigyelője megsérült a háborús Kelet-Ukrajnában, amikor járművük Luhanszk környékén aknára futott és felrobbant. A történteknek valószínűleg halálos áldozata is van - folytatta az Interfax.

Az ukrajnai missziót vezető török diplomata, Ertugrul Apakan Kurznak telefonon elmondta, hogy több mint 600 fegyvertelen megfigyelő teljesít szolgálatot a konfliktusövezetben a fegyverszünetet felügyelendő.

Az ukrajnai konfliktusban 2014 áprilisa óta több mint tízezren vesztették életüket. Az Európai Unió átfogó szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben a szakadárok támogatása miatt.

MTI/para

Címkék: EBESZ