Meghalt az Indiana Jones-filmek operatőre

2016. február 23. - 11:22 | Kultúra

Százhárom éves korában hétfőn elhunyt Douglas Slocombe brit operatőr, aki Steven Spielberggel együtt forgatta az Indiana Jones-trilógiát.

Meghalt az Indiana Jones-filmek operatőre
Fotó: BBC News

Douglas Slocombe egy londoni kórházban halt meg azután, hogy a közelmúltban elesett, ami egészségének hanyatlásához vezetett - közölte az operatőr lánya. "A minap arról beszélt, hogy élvezte minden munkanapját, minden forgatási napját. Valóban élvezte a munkáját és életét" - tette hozzá.

Douglas Slocombe a brit filmipar egyik legnevesebb operatőre volt. Az 1940-es években indult karrierje során mintegy 80 filmet forgatott, a mozi olyan nagyágyúival dolgozott együtt, mint George Cukor, John Huston, Norman Jewison, Roman Polanski és Steven Spielberg.

"Dougie Slocombe ügyes, lelkes szakember volt, aki szerette a filmkészítést. A kamerák előtt Harrison Ford volt India Jones, de a kamerák mögött Dougie volt a hős az első három Indiana Jones-filmben" - méltatta Slocombe munkásságát Steven Spielberg.

Az 1913-ban Londonban született, majd Franciaországban nevelkedett Slocombe-t háromszor jelölték Oscar-díjra és háromszor nyerte el a Brit Filmakadémia díját, 1974-ben a Nagy Gatsby, 1963-ban The Servant és 1977-ben a Júlia című filmekért. A Brit Operatőrök Társasága 1995-ben életműdíjjal jutalmazta.

(MTI)

Címkék: meghalt, Indiana Jones