Meghalt az utolsó hawaii hercegnő (FOTÓ)

2022. december 13. - 18:30 | Külföld

Kilencvenhat éves korában honolului otthonában elhunyt az utolsó hawaii hercegnőként ismert Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananakoa.

Meghalt az utolsó hawaii hercegnő (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: Pexels)

A szigetcsoport felett egykor regnáló polinéz uralkodócsalád sarja élő szimbóluma volt a hawaii monarchiának és a hawaii nemzeti identitásnak, amely azután is fennmaradt, hogy a királyságot 1893-ban megdöntötték az amerikaiak.

A királyi sarj halálhírét hétfő reggel jelentették be hawaii nyelven az Egyesült Államok egyetlen királyi rezidenciája, az egykori hawaii monarchia emblematikus épülete, a ma már múzeumként működő Iolani-palota előtt.

Kawananakoa dédapja egy ír üzletember, James Campbell volt, aki cukornád-ültetvényesként, illetve Hawaii egyik legnagyobb földbirtokosaként hatalmas vagyonra tett szert a szigeteken.

A családja és közeli barátai által csak Kekaunak szólított hercegnő vagyonának értéke a Campbell-örökség révén mintegy 215 millió dollárra rúg. Abigail azonban nem ült legendás vagyonán, az önzetlensége és nagylelkűsége okán roppant népszerű hercegnő számos helyi ügyet felkarolt: jelentős pénzadománnyal segítette az őslakosokat, köztük a bennszülött diákok számára indított ösztöndíjprogramot, valamint a NASA Mauna Kea-i óriásteleszkópja és honolului vasútépítési terv elleni tiltakozásokat. Emellett szponzorálta a királyi család tulajdonát képező értéktárgyak - köztük a király gyűrűjéből származó 14 karátos gyémánt - nyilvános kiállítását, és jelentős összegekkel járult hozzá az Iolani-palota fenntartási költségeihez. Más őslakos vélemények szerint azonban Abigail csupán jelentéktelen mértékben járult hozzá a hawaii kultúra ápolásához, számos őslakos képtelen volt azonosulni a "hawaii arisztokratával".

Szenvedélyével, a versenylótenyésztéssel az évek során több mint tízmillió dollárt keresett, 2018-ban pedig felvételt nyert az American Quarter Horse Hírességek Csarnokába is, amelynek fenntartó szervezete kitüntette őt a "minden idők legsikeresebb női lótenyésztője" címmel. Egyik lova egymillió dollárt nyert egy országos versenyen 1993-ban.

Abigail Kawananakoa neve a szélesebb nyilvánosság előtt akkor vált ismertté, amikor 1998-ban a Life magazin fotózásán az Iolani-palota trónján ült, a gesztust azonban sokan provokációként értelmezték, a felháborodás miatt pedig leváltották az Iolani-palota Barátai nevű szervezet elnöki tisztségéről, amelyet több mint 25 évig ő töltött be.

Saját tekintélyes és örökölt vagyonáért a bíróságon kellett kiállnia, miután agyvérzése után egy bíró az ügyvédjét jelölte meg vagyonkezelőként. Évtizedekkel később, 2018-ban Kawananakoa a bírósági feljegyzések szerint megpróbálta módosítani a vagyonkezelői szerződést, hogy hitvesére ruházhasson 40 millió dollárt, ám 2020-ban a honolului belvárosi bíróság úgy ítélkezett, hogy egészségi állapota miatt nem képes kezelni vagyonát és üzleti ügyeit. Később azt mondta, szívfájdító, hogy nem tudott eleget tenni a hawaii nép iránti kötelességének a vagyonával kapcsolatos jogi huzavona miatt.

Abigail nem titkolta, hogy noha rövid ideig egy férfival járt jegyben, hosszú távú kapcsolatai zömét nőkkel tartotta fenn. Halálakor 69 éves házastársa, Veronica Gail Wright volt mellette, akivel húsz évig élt együtt. Gail úgy nyilatkozott: a hercegnőre

"Hawaii és az emberek iránti szeretete miatt fognak emlékezni".

(MTI)

Címkék: meghalt, hawaii