Meghalt Chick Corea többszörös Grammy-díjas jazz-zongorista

2021. február 12. - 07:05 | Kultúra

A legnagyobb jazz-zongoristák között számon tartott 79 éves zenész február 9-én hunyt el. 

Meghalt Chick Corea többszörös Grammy-díjas jazz-zongorista
Fotó: AP

Chick Corea halálhírét hivatalos Facebook-oldalán tették közzé. Halálát egy ritka rákbetegség okozta, amit csak a közelmúltban diagnosztizáltak.

„Egész élete és karrierje során örömöt lelt az új dolgok megalkotásában, és a művészi játékban. Szerető férj, apa és nagyapa volt és sokak számára nagyszerű mentor és barát. Munkássága és a koncerttezéssel töltött évtizedek révén emberek millióit érintette meg, tömegek kaptak tőle inspirációt” - írták.

Az 1942-es születésű, többszörös Grammy-díjas amerikai jazz-zongorista és zeneszerző Miles Davis zenésztársaként, majd a Return to Forever vezetőjeként a fúziós zene egyik úttörője volt.

Armando Corea néven született 1942-ben Massachusetts államban. Apja jazztrombitás volt, aki Bostonban dixieland-zenekart vezetett.

Négyéves korában ismerkedett meg a zongorával, nyolcévesen kezdett dobolni.

Fiatalon nagy zenészek műveit játszotta és bebop stílusban készített feldolgozásokat. Neve az 1960-as években vált ismertté, 1968-ban belépett Miles Davis zenekarába, majd 1970-ben Dave Holland és Barry Altschul mellett akusztikus free dzsesszel kísérletezett. 1972-es Return to forever című albumjukról elnevezett zenekarával elektromos és akusztikus hangszerekkel játszottak latinos gyökerű jazzt. 1976-os My Spanish Heart albumon már a flamenco-zenét ötvözte a jazz-zel.

Az 1970-es évek végén Herbie Hancockkal játszottak duettet. Rajta kívül több nagy zenésszel vett fel duett-albumokat, köztük Friedrich Guldával, Lajos Fleck-kel.

A 20. század második felének egyik legfontosabb jazz-zongoristái között tartják számon. Ő a negyedik legtöbbször Grammy-díjra jelölt zenész: a 65 jelölésből 23-alkalommal el is nyerte az elismerést.

viaHVG

Címkék: Chick Corea, jazz, elhunyt