Meghalt egy 15 éves palesztin fiú, akit izraeli katonák lőttek meg

2019. március 7. - 19:46 | Külföld

Belehalt sebesüléseibe egy 15 éves palesztin fiú, akit izraeli katonák lőttek meg egy összecsapás során - közölték csütörtökön palesztin egészségügyi források.

Meghalt egy 15 éves palesztin fiú, akit izraeli katonák lőttek meg
Fotó: AP/SITA

A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a fiú egy kórházban halt meg, néhány órával azután, hogy izraeli katonák az izraeli határ közelében fejbelőtték.

Szerdán, a késői órákban összecsapások törtek ki tüntetők és izraeli katonák között a gázai-izraeli határ mentén. A fiú egyike annak az öt palesztinnak, akiket meglőttek és megsebesültek.

Február óta minden éjszaka fiatal palesztin férfiak gyülekeznek az izraeli határ mentén, a tavaly márciusban kezdődött megmozdulások részeként.

A gázaiak 2018 márciusa óta demonstrálnak az övezet izraeli blokádja ellen, emellett követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, amelyekről felmenőiknek el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor. A tüntetéseken eddig gázai források szerint legalább 250 palesztin vesztette életét és 25 ezren sebesültek meg, valamint egy izraeli kommandós is meghalt.

Az ENSZ nemrégiben közzétett jelentése kimondja, hogy az izraeli biztonsági erők emberiesség elleni bűncselekményeket követhettek el a gázai tiltakozások során. A jelentést független szakértők készítették, a szakértői bizottság szerint a fegyvertelen, békés tiltakozók megtámadása kimeríti a háborús vagy emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát.

Ezzel egy időben az AP amerikai hírügynökség arról számolt be, hogy Ciszjordániában az izraeli hadsereg erői csütörtökön lerombolták egy palesztin férfi családjának otthonát. Asszem Bargútit azzal gyanúsították, hogy megölt két izraeli katonát és egy izraeli csecsemőt. Habár Bargútival 2018 decemberében egy ciszjordániai faluban razziázó izraeli katonák végeztek, családjának Rámalláh közelében lévő házát csütörtökön dózerolta le az izraeli hadsereg.

Az elmúlt időszakban az izraeli erők elrettentés céljából többször is lerombolták feltételezett palesztin támadók, illetve családjaik otthonát.

(MTI)