Meghalt egy idős férfi a kórházban, mert nem vették észre az akut vakbélgyulladását

2019. november 25. - 08:18 | Régió

Eva asszony férje erős hasi fájdalmakra panaszkodott, majd a fiával közösen bevitték őt a nagymihályi kórházba.

Meghalt egy idős férfi a kórházban, mert nem vették észre az akut vakbélgyulladását
A nagymihályi kórház

„Az orvos megnézte és azt mondta, ő ott nem lát semmit. Aztán, hogy jobb lenne őt a sebészetre küldeni, de végül nem tett semmit” – mesélte az özvegy.

Miután hazatértek, újra előjöttek a fájdalmak, másnap és harmadnap is mentőautóval kellett amiatt a férjét kórházba szállítani. Eva asszony közölte, hogy megállapították a férjénél, hogy valamilyen fertőzés lehet a hasában. Az egyik reggel viszont arról értesítették, hogy a férje meghalt – vérmérgezésben.

A hölgy panaszt tett az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatalnál, amely pedig megállapította, hogy valóban a kórház hibázott. „A sebészeti vizsgálatot nem megfelelően végezték el, mivel az erős hasi fájdalmakkal küzdő páciensnél hasi ultrahangvizsgálatot kellett volna lefolytatni, hogy helyes diagnózist állíthassanak fel, majd megfelelő kezelést javasolhassanak” – áll a közleményükben.

A kórház ugyanakkor meg van róla győződve, hogy helyesen cselekedtek, és mindent megtettek. Álláspontjuk szerint részletesebb sebészeti vizsgálattal sem állíthatták volna helyre a páciens állapotát. Krónikus betegről volt szó, akinél több alkalommal is súlyos, életveszélyes diagnózist állítottak fel.

Az elhunyt férfi 80 éves volt, dialízisre járt. Az akut vakbélgyulladás a kórház közlése szerint az egyik leggyakoribb akut hasi megbetegedés, a férfiak 8%-a, valamint a nők 7%-a számára járhat életveszélyes kockázattal, és az egészségügyben tapasztalt fejlődés ellenére az esetek mintegy 18%-át rosszul diagnosztizálják, mivel a tünetei nagyon hasonlítanak más betegségekére.

A hivatal kétezer euróra büntette a kórházat, amely azonban fellebbezett.

(Tvnoviny.sk)