Meghalt egy idős szlovákiai páciens, miután megkapta a koronavírus elleni védőoltást, több krónikus betegsége volt

2021. január 26. - 15:43 | Belföld

Elhunyt egy 79 éves, több krónikus betegséggel küzdő szlovákiai páciens, miután megkapta a koronavírus elleni vakcinát.

Meghalt egy idős szlovákiai páciens, miután megkapta a koronavírus elleni védőoltást, több krónikus betegsége volt
Fotó: TASR - illusztráció

A boncolás során kiderült, hogy a halálának fő oka a krónikus betegségei voltak. Az állapotának rosszabbodásához viszont hozzájárultak a vakcina utáni mérsékelt mellékhatások – a láz és a gyengeség – közölte az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) szóvivője, Magdaléna Jurkemíková a TASR hírügynökséggel.

Az okozati összefüggést az oltás és az elhalálozás közt "lehetségesnek" minősítették. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) osztályozása szerint ezzel kapcsolatban az alábbi fokozatok léteznek: nagyon valószínű, valószínű, lehetséges, valószínűtlen, osztályozatlan.

Jurkemíková hangsúlyozta, a több krónikus betegségben szenvedő idős betegek oltását, amelynek enyhe mellékhatásai is súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, egyéni alapon kell megítélni.

A szóvivő hozzátette, hasonló esetek történtek már több európai országban is, például Németországban vagy Norvégiában.

Az ŠÚKL szerint hétfőig 353 bejelentés érkezett hozzájuk a Pfizer/BioNTech Comirnaty nevű vakcinájának feltételezett mellékhatásairól. Ezek közül 24-et értékeltek súlyosnak. Az intézet szerint a leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a tűszúrás helye körül kialakult fájdalom, illetve a váll vagy a végtag fájdalma, amelybe az oltást adták. További várható mellékhatás továbbá az emelkedett testhőmérséklet, hidegrázás, fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, gyengeség, fáradtság és rossz közérzet.

Keddig 102 692 személyt oltottak be Szlovákiában a koronavírus elleni vakcinával.


(TASR)