Meghalt egy koronavírusos páciens Csehországban, miután lekapcsolták a lélegeztetőgépről – a rendőrség vizsgálatot indított

2021. február 23. - 08:55 | Külföld

A rendőrség vizsgálatot indított egy 82 éves páciens halálának ügyében, aki múlt héten pénteken a koronavírus tüdőszövődményei következtében hunyt el a csehországi Sučice város kórházában.

Meghalt egy koronavírusos páciens Csehországban, miután lekapcsolták a lélegeztetőgépről – a rendőrség vizsgálatot indított
Illusztráció (Fotó: TASR)

Az orvosok az illetőt egy nappal korábban kapcsolták le a lélegeztetőgépről az intenzív osztályon, ugyanis állítólag nem volt biztató az egészségi állapota. A Právo egy forrása szerint a rendőrség gondatlanságból elkövetett halálokozás gyanújával indított vizsgálatot.

Jiří Vlček, a kórház igazgatója tagadja, hogy hiba történt volna – állítása szerint az orvosok a meghatározott előírások szerint jártak el. „Természetesen nem csak nálunk fordulnak elő olyan esetek, amikor a pácienst lekapcsolják a lélegeztetőgépről. Ez biztosan nem azért történik, mert valaki másnak szüksége van a gépre, hanem azért, mert a páciens egészségi állapotából és prognózisából kifolyólag már nincs hatása annak, hogy lélegeztetőgépen legyen” – mondta a Novinky.cz-nek Vlček.

Nyomatékosította, hogy a lekapcsolásba beleegyezést kell kérni a páciens családjától. Emellett a részletes orvosi dokumentáció kimondja, hogy nincs értelme meghosszabbítani a páciens lélegeztetőgépen töltött idejét.

Az igazgató megerősítette, hogy az elmúlt hónapban nyolc koronavírusos személy hunyt el a sučicei kórházban, akiket úgyszintén lekapcsoltak a lélegeztetőgépről. Vlček szerint idősebb, egyéb betegséggel küzdő páciensekről van szó, a lélegeztetőgép pedig már nem volt képes őket tovább életben tartani.


(tvnoviny.sk)