Meghalt Fülöp herceg, Erzsébet királynő férje

2021. április 9. - 13:18 | Külföld

Elhunyt II. Erzsébet királynő 100. életévében járó férje, Fülöp herceg.

Meghalt Fülöp herceg, Erzsébet királynő férje
Fotó: TASR/AP

A hírt a BBC jelentette meg. Az edinburghi herceg júniusban ünnepelte volna 100. születésnapját.

A brit uralkodó férjét március közepén engedték ki a londoni VII. Eduárd kórházból, ahol 28 napot töltött, miután megműtötték a szívét.

Fülöp Görögországban született, de családját csecsemőkorában az országból kiűzték. Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban végzett tanulmányai után 1939-ben, 18 éves korában belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe. 1939 júliusától kezdett levelezni a 13 éves Erzsébet hercegnővel, akivel 1934-ben találkozott először. A második világháború alatt a Földközi-tenger és a Csendes-óceán flottáin szolgált.

A háború után VI. György engedélyt adott Fülöpnek Erzsébet feleségül vételére. Mielőtt hivatalosan bejelentették eljegyzésüket, lemondott görög és dán királyi címeiről, brit állampolgárságúvá vált. 1947. november 20-án feleségül vette Erzsébetet. Közvetlenül az esküvő előtt ő lett Edinburgh hercege.

Fülöpnek és Erzsébetnek négy gyermeke van: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg. 1960-ban a Királyi Államtanács által kiadott rendelet szerint, a királyi címeket és titulusokat nem viselő leszármazottak használhatják a Mountbatten-Windsor vezetéknevet, azonban a királyi család néhány olyan tagja is használja, akik címmel rendelkeznek, ilyen például Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg.

Lelkes sportrajongó volt, segített kidolgozni a fogathajtó események szabályait. Több mint 780 szervezetnek a tagja, védnöke vagy az elnöke, a 14-24 évesek számára alapított Edinburgh-i herceg díjának elnöke. A brit uralkodói házastársak közül, ő szolgált a leghosszabb ideig az uralkodó mellett és a brit királyi család legidősebb férfi tagja volt. 1952 és 2017 között, 22 219 eseményen vett részt egyedül és 5496 beszédet tartott. 96 évesen, 2017. augusztus 2-án visszavonult a közélettől.

(BBC/para/wikipédia)