Meghalt Michal Kováč, Szlovákia első elnöke

2016. október 5. - 21:10 | Belföld

Elhunyt Michal Kováč, Szlovákia első elnöke, akit múlt hét pénteken kellett kórházba szállítani.

Meghalt Michal Kováč, Szlovákia első elnöke
Fotó: SITA

A volt államfőt múlt hét pénteken kellett gyorsmentővel kórházba szállítani, ahol az intenzív osztály kardiológiai részén kezelték. Kováč állapota gyorsan romlott, ezért az orvosok mesterséges kómába helyezték.

Hétfőn olyan információk jelentek meg, miszerint Kováč állapota javult a hétvége folyamán, később azonban újra kritikus állapotba került.

Michal Kováč 1930. augusztus 5-én született a Homonnához közeli Lubiša községben. Tanult a homonnai kereskedelmi akadémián, majd a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemen. Tanulmányai után maradt az iskolában, ahol előbb asszisztensként, majd tanárként is tevékenykedett.

1967 és 1969 között Kubában tanított, majd a londoni Vállalkozói Bank igazgatóhelyettese lett. 1969-ben visszahívták Londonból, egy évvel később pedig kizárták a kommunista pártból. 1970–1978 között újra a Csehszlovák Állami Bank alkalmazottja volt, a pénzintézet egyik pozsony-óvárosi kirendeltségének hivatalnokaként.

1978-tól 1989-ig a pozsonyi székhelyű Pénz- és Hitelügyi Kutatóintézet tudományos munkatársaként dolgozott. Ezután felkérést kapott a bársonyos forradalom vezetőitől a nagypolitikába történő belépésre. 1989 decemberétől 1991 májusáig a Csehszlovák Szövetségi Köztársaság szlovák tagköztársasága kormányának pénzügyminisztere volt.

1992-ben beválasztották a szövetségi parlamentbe, mely elnökévé választotta. 1998 óta a nagypolitikától visszavonultan élt.

noviny.sk/para

Címkék: halál, Michal Kováč