Meghalt a NASA legendás női kutatója

93 évesen elhunyt Nancy Grace Roman csillagász, a NASA egyik első vezető beosztású női kutatója - írja a 24.hu.

Meghalt a NASA legendás női kutatója
Fotó: NASA

A „Hubble anyjaként” ismert tudós a ma is aktív űrtávcső egyik fő tervezője volt. Az űrkutatásban elért eredményei elvitathatatlanok, ahogy az is, hogy szószólóként sokat tett a nők tudományos szerepének növeléséért.

Roman már 11 éves kora óta érdeklődött a csillagászat iránt. 1949-ben doktorált a Chicago Egyetemen, és 1959-ben csatlakozott a NASA-hoz. Közel 20 évig töltött be vezető szerepet nyugdíjba vonulásáig és számos úttörő programban vett részt. Dolgozott a COBE csillagászati műholdon, melynek feladata a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás vizsgálata volt, legismertebb projektje pedig a Hubble űrtávcső, amely közeli infravörös, látható fény és ultraibolya tartományban végez észleléseket. A Hubble első, talán legfontosabb vívmánya volt az igen távoli világűr megfigyelése, ami a világegyetem régebbi múltjának kutatásával egyenértékű.

Robert Zimmerman író és űrtörténész szerint a hatvanas-hetvenes években Roman volt a NASA egyik legfontosabb embere, aki nélkül a Hubble első tervei és koncepciói nem váltak volna valóra.

24.hu