Meghalt Olivia Newton-John

2022. augusztus 8. - 21:58 | Kultúra

73 éves korában elhunyt Olivia Newton-John énekesnő. A szomorú hírt Facebook-oldalán közölték.

Meghalt Olivia Newton-John
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Newton-John dél-kaliforniai otthonában hunyta le örökre a szemét családja és barátai körében.

Az énekesnő hosszú éveken keresztül rákkal küzdött.

Férje, John Easterling rövid nyilatkozatában elárulta, hogy felesége hétfőn reggel halt meg.

"Olivia a diadalok és a remény szimbóluma volt több mint 30 éve, azóta, hogy megosztotta a nyilvánossággal a mellrákkal kapcsolatos küzdelmét. Arra kérünk mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a családunk magánéletét ebben a nagyon nehéz időszakban.""

- áll a közleményben.

1948. szeptember 26-án született az angliai Cambridge városában. Egyetemi tanár édesapjának a melbourne-i egyetemen kapott új állása miatt a család 1954-ben kivándorolt Ausztráliába. Olivia szülei válása után kezdett el komolyabban énekelni, eleinte otthon az egyedüllét ellen, majd családi körben, később sógora kávézójának színpadán. Ott ismerte meg első barátját és zenei mentorát, akinek a segítségével hamarosan rendszeres szereplője lett tévéműsoroknak.

Egy országos tehetségkutató verseny fődíjaként egy hajó- és tanulmányutat nyert Angliába. Az útból végül nyolcéves londoni tartózkodás lett. Odaérkező barátnőjével duót alakított és bármilyen fellépést elvállaltak, amire lehetőség nyílt. Megismerkedett a Shadows együttes gitárosával, aki évekre partnere és producere lett. Tagja lett a sikertelen Toomorrow együttesnek, majd annak feloszlása után sikeres szólóénekesi karrierbe kezdett, több albumot adott ki, majd az Egyesült Királyság színeiben indult az 1974-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

Váratlanul nagy amerikai sikerei miatt hamarosan Kaliforniába költözött, folyamatosan jelentek meg country jellegű lemezei. 1978-ban mutatták be Grease című filmjét, mellyel szupersztári magasságokba emelkedett.

A countryról átnyergelt a popzenei stílusra, „Physical” című számával jutott fel karrierje csúcsára.

Para, Wikipédia/BBC

Címkék: Olivia Newton-John