Meghalt a volt holland miniszterelnök - feleségével együtt a kegyes halált választotta

2024. február 10. - 10:30 | Külföld

Meghalt a 93 éves Dries van Agt volt holland miniszterelnök és vele egyidős felesége, miután eutanázián estek át. Ezt a volt miniszterelnök által alapított The Rights Forum non-profit emberi jogi szervezet jelentette be pénteken – írja a TASR.

Meghalt a volt holland miniszterelnök - feleségével együtt a kegyes halált választotta
Fotó: Facebook

"Kézen fogva halt meg szeretett feleségével, Eugenie van Agt-Krekelberggel, akit több mint 70 éven keresztül mindenben támogatta őt, és akit mindig az "én csajomnak" nevezett"

- közölte a szervezet. A pár három gyermeket, valamint több unokát és dédunokát hagyott hátra.

A pár sokáig rossz egészségi állapottal küzdött. Van Agt 2019-ben agyvérzést szenvedett, miközben beszédet tartott egy palesztin megemlékezésen, és soha nem gyógyult meg teljesen. Február 2-án ünnepelte 93. születésnapját. Három nappal később, február 5-én eutanázián esett át a feleségével együtt.

Dries van Agt előbb a Katolikus Néppártnak (KVP), majd a jobbközép Kereszténydemokrata Pártnak (CDA) volt tagja, amely 1980-ban a KVP és két protestáns párt egyesülésével alakult meg. 1977 és 1982 között volt miniszterelnök. Az AP jelentése szerint egyre progresszívebbé vált, miután visszavonult az aktív politikától, és végül 2017-ben elhagyta a CDA-t az Izraelhez és a palesztinokhoz való viszonyulásában fennálló ideológiai nézeteltérések miatt.

Hollandia jelenlegi miniszterelnöke, Mark Rutte és a holland királyi család is méltatta a néhai volt miniszterelnököt. Rutte "hivatalos ükapjának" nevezte "virágos és egyedi nyelvezetével, világos meggyőződésével és határozott viselkedésével", aki "színt és tartalmat" adott a holland politikának a polarizálódás idején. A királyi család azt is hangsúlyozta, hogy viharos időszakban vezette a kormányt, miközben erős személyisége sokakat megihletett.

Van Agt lenyűgöző, archaikus elemekkel rendelkező szónoki előadásáról volt ismert, valamint a kerékpározás iránti szenvedélyéről, amelyet egy 2019-es bukás után kénytelen volt abbahagyni. Miután 1999-ben Izraelben járt, egyre inkább kinyilvánította támogatását a palesztinok iránt, és az utazás során szerzett tapasztalatait „megtérésnek” nevezte.

2009-ben megalapította a The Rights Forum non-profit szervezetet, amely "igazságos és fenntartható holland és európai politikát hirdet a palesztin-izraeli kérdésben".

TASR/para

Címkék: eutanázia, Hollandia