Meghátrálhat a Smer a Híddal szemben

2017. november 30. - 18:48 | Belföld

Valószínűleg visszavonja a Smer Monika Jankovská jelölését a Bírói Tanácsba. Lucia Žitňanská (Híd) ettől tette függővé, hogy marad-e az igazságügy-miniszteri poszton.

Meghátrálhat a Smer a Híddal szemben
Lucia Žitňanská (Fotó: TASR)

Minika Jankovská jelenleg a Smer által jelölt államtitkár éppen Žitňanská minisztériumánál, ő viszont már nyáron leszögezte, elfogadhatatlannak tartja, hogy politikust jelöljenek a Bírói Tanácsba. Azt is mondta, hogy ha beszavazzák Jankovskát, akkor lemond miniszteri posztjáról. Több elemző esélyesnek tartotta, hogy emiatt állhat be a következő válság a koalíción belül.

Most azonban úgy tűnik, hogy különösebb szájkarate nélkül megússzák. A TASR Smeren belüli forrásai legalábbis azt állítják, várhatóan visszavonja a párt Jankovská jelölését. "Mérlegeljük ezt, de még nincs eldöntve" - mondta egy meg nem nevezett forrás. Teszik ezt annak ellenére, hogy Róbert Madej (Smer), aki jelölné őt, kitart még emellett.

Az álláspont az, hogy a most zajló parlamenti ülésszakon pontot kellene tenni végre az ügy végére, ami nyár óta húzódik.

Egyébként a Híd elnöke, Bugár Béla korábban azt mondta, hogy ha Žitňanská elutasítja a jelöltet, akkor a párt képviselői nem szavazhatják meg.

Legutóbb pedig egyenesen Marek Maďarič (Smer) kulturális miniszter állt ki amellett, hogy nem éppen kóser Jankovská jelölése, mert az még a kormányprogrammal sincs összhangban.

(TASR)