Meghiúsították az orosz titkosszolgálat hackertámadását a Vegyifegyver-tilalmi szervezet ellen!

2018. október 4. - 17:51 | Külföld

Kiutasítottak négy orosz hírszerzőt áprilisban Hollandiából, miután megpróbáltak betörni a hágai Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) informatikai rendszerébe - jelentette be a holland védelmi miniszter csütörtökön.

Meghiúsították az orosz titkosszolgálat hackertámadását a Vegyifegyver-tilalmi szervezet ellen!

Ank Bijleveld arról számolt be, hogy a négy gyanúsított április 10-én érkezett Hollandiába. Három nappal később fogták el őket egy szállodában az OPCW központja mellett, és különböző, hálózatok meghackelésére használható felszereléseket találtak náluk, amelyek közül többet megpróbálták megsemmisíteni, miután tetten érték őket.

Leszögezte: a hírszerzőknek nem sikerült betörniük a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet rendszerébe.

Az OPCW szakemberei ekkoriban dolgoztak a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök elleni angliai gyilkossági kísérletben használt idegméreg azonosításán, illetve a szíriai Dúma városban végrehajtott vegyi támadás vizsgálatán.

A kémek a 2014 nyarán Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító ügyében folyó nemzetközi vizsgálatról is megpróbáltak értesülésekhez jutni, valamint a gyanú szerint a svájci Spiez városába terveztek utazni, ugyanis egy ottani laboratóriumban elemezte az OPCW a Szíriában begyűjtött klórgáz-mintákat - közölte Bijleveld.

"Ehelyett fel lettek rakva egy moszkvai gépre" - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium a holland szervek művelete során megszerzett információk alapján várhatóan még csütörtökön vádat emel feltételezett orosz kémek ellen.

A tárcavezető végezetül felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a nyugati demokráciák "aláásását" célzó kibertevékenységével.

A sajtóértekezleten Onno Eichelsheim holland vezérőrnagy is részt vett, aki figyelmeztetett, hogy nem szabad naivnak lenni és viszonylag biztonságosnak tekinteni Hollandiát ebből a szempontból, az orosz katonai hírszerzés ugyanis rendkívül aktív a számos nemzetközi szervezetnek otthon adó országban.

A holland katonai titkosszolgálat ezzel párhuzamosan közzétette az áprilisban megkísérelt műveletet végrehajtó négy orosz kém nevét és fényképét.

Brit-holland miniszterelnöki nyilatkozat: fény derült az orosz katonai hírszerzés "elfogadhatatlan kibertevékenységére"

A brit és a holland miniszterelnök Londonban ismertetett közös csütörtöki nyilatkozata szerint a Hollandiában tervezett orosz titkosszolgálati művelet leleplezése fényt derített az orosz katonai hírszerzés (GU) "elfogadhatatlan kibertevékenységére". Theresa May és Mark Rutte a Downing Street által kiadott kommünikében leszögezi, hogy a GU világszerte célkeresztjébe vett különböző intézményeket, köztük a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW).

May és Rutte nyilatkozata szerint a GU egy olyan nemzetközi szervezet biztosított rendszereihez próbált hozzáférni, amely azon dolgozik, hogy megszabadítsa a világot a vegyi fegyverektől, és ez mutatja, hogy az orosz katonai hírszerzés figyelmen kívül hagyja a globális értékeket és azokat a szabályokat, amelyek mindenki számára biztonságot teremtenek.

A közös brit-holland miniszterelnöki közlemény szerint a GU meggondolatlan műveletei a romboló hatású kibertevékenységtől az illegális idegméreg-hatóanyagok használatáig terjed, "ahogy azt Salisburyben is láttuk". Theresa May és Mark Rutte felidézi közleményében, hogy a délnyugat-angliai városban elkövetett mérgezéses támadásban négy ember életveszélyes állapotba került, egy pedig meghalt.

A Scotland Yard és az angol-walesi vádhatóság a GU két tisztjét gyanúsítja a merényletkísérlettel, amelyet márciusban követtek el Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal ellen.

Az ügyészi hivatal szerint a két orosz állampolgár Szergej Szkripal meggyilkolására szőtt összeesküvéssel, Szergej Szkripal, Julija Szkripal és egy brit rendőrtiszt, Nick Bailey sérelmére elkövetett gyilkossági kísérlettel, és a vegyifegyver-tilalmi törvény megsértésével vádolható.

Nick Bailey a vizsgálat korai szakaszában szintén súlyos mérgezést szenvedett, és a Scotland Yard legutóbbi közleménye szerint azóta sem nyerte vissza munkaképességét, bár felgyógyulása jól halad.

Júliusban két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess is súlyos mérgezést szenvedett, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, a Szkripalék elleni támadás elkövetői által nyilvánvalóan elhajított parfümös fiolát.

Rowley-t hosszas kezelés után kiengedték a kórházból, Dawn Sturgess azonban július 8-án ugyanebben a kórházban meghalt.

Szkripal és lánya hosszas kezelés után felépült, jelenlegi tartózkodási helyüket a brit hatóságok titokban tartják.

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete a nyáron megállapította, hogy mindkét mérgezéses incidenst a Novicsok nevű, még a Szovjetunió által kifejlesztett katonai idegméreg-hatóanyag okozta, és ezt nemrégiben az OPCW is megerősítette saját független vizsgálata alapján.

Az OPCW vizsgálata a Szkripal-ügyben használt méreganyag azonosítása végett hozzávetőleg ugyanabban az időszakban kezdődött, amikor a holland hatóságok csütörtöki bejelentése szerint a GU emberei megkísérelték a hágai szervezet elleni kiberműveletet.

A Szkripal-ügy gyanúsítottjait a brit hatóságok néhány hete Alekszandr Petrovként és Ruszlan Bosirovként nevezték meg, de a Scotland Yard ezzel egy időben közölte azt is, hogy álnevekről van szó.

A Bellingcat nevű, angliai székhelyű civil oknyomozó csoport szeptember végén bejelentette, hogy mélyreható vizsgálatai szerint Bosirov valójában Anatolij Vlagyimirovics Csepiga, a GU egyik legmegbecsültebb fedett műveleti tisztje, akinek 2014-ben a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Orosz Föderáció Hőse címet adományozták.

Oroszország folyamatosan tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

(MTI)