Meghosszabbították a püspökök kinevezéséről szóló vatikáni-kínai megállapodást

2022. október 22. - 18:58 | Külföld

Az Apostoli Szentszék további két évvel meghosszabbította a Kínai Népköztársasággal a püspökök kinevezéséről kötött, titkosított megállapodást.

Meghosszabbították a püspökök kinevezéséről szóló vatikáni-kínai megállapodást
Fotó: TASR/AP

"A vatikáni fél kész folytatni a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédet a kínai féllel" - olvasható a szombaton kiadott nyilatkozatban.

Ferenc pápa szeptember közepi kazahsztáni látogatásán közölte, hogy bármikor kész Kínába látogatni.

A megállapodásban, melynek szövegét nem hozták nyilvánosságra, a felek a kínai katolikus püspökök közös kinevezésének módját szabályozzák, A püspököket szabály szerint a pápa nevezi ki, ezért a titkos megállapodás bírálói attól tartanak, hogy Kína egyházi ügyekbe avatkozik be.

A megállapodást 2018-ban kötötték, és később két évvel meghosszabbították. Azóta Peking hat "titkos" (földalatti) püspököt ismert el - közölte Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár a Vatican News katolikus hírügynökségnek nyilatkozva.

Kínában a hivatalosan elismert "nemzeti" katolikus egyház mellett létezik egy Rómához hű földalatti katolikus egyház is. A hat "titkos" püspök helyzetét a hivatalos elismerés véglegesen rendezte - mondta a bíboros. Megjegyezte viszont, hogy "sok nehézség van az ország katolikus közösségeinek életében". Az 1,4 milliárd lakosú Kínában becslések szerint mintegy tízmillió katolikus él.

mti/para

Címkék: Vatikán, Kína