Megijedtek valamitől "Gyimesiék"? Mostantól magyarokkal nem akar vitaműsorban szerepelni a Szövetség

2023. szeptember 6. - 16:18 | Belföld

Döntés született a Szövetség pártban arról, hogy a választásokig nem ülnek le szlovákiai magyar politikusokkal vitázni.

Megijedtek valamitől "Gyimesiék"? Mostantól magyarokkal nem akar vitaműsorban szerepelni a Szövetség
Fotó: Paraméter

A Szövetség erről egy állásfoglalást is megfogalmazott, miszerint a nyár folyamán megvalósult találkozóik azt igazolták, hogy

a Szlovákiában élő magyar emberek elutasítják a további vitákat és veszekedéseket a magyar politikusok között. "Azt várják el tőlünk, hogy közösségünk érdekében cselekedjünk, ezért nem tartjuk célravezetőnek, hogy a médiában újra visszatérjünk az egymás közti meddő vitákhoz, esetleg veszekedésekhez."

Ők ehelyett inkább azon lesznek, hogy biztosítsák "a felvidéki magyarságnak a parlamenti képviseletet, a magyarság, a dél- és kelet-szlovákiai régió problémáinak megoldását".

A döntéssel összefüggésben nem óhajtottak többet mondani, a Szövetség szóvivője tolmácsolta a pártelnök, Forró Krisztián szavait, hogy "az állásfoglalásunkban minden szerepel.”

A Magyar Fórum kapásból reagált a helyzetre. Simon Zsolték tudomásul veszik, hogy

"a Szövetség megfutamodott a politikai vita elől. Amikor itt lenne az ideje, hogy a magyarság jövőjéről vitázzunk, egyeztessünk, megegyezzünk, a Szövetség vezetősége, szokásához híven, nem jelenik meg."

Pedig szerintük a választópolgár "megérdemli, hogy lássa, milyen politikai képviseletre számíthat a választások után. A Magyar Fórum sem a választások előtt, sem a parlamentben nem fog megfutamodni a politikai viták elől. Mert a politikusnak ez a kötelessége és feladata."

Rigó Konrád, a Most-Híd 2023 alelnöke szerint a vita nem meddő, ha nem veszekedésről, hanem véleménycseréről szól - ami tulajdonképpen a politikus munkájának része. "Az embereknek látniuk kell, mit gondolunk a világról, milyen jövőt kínál az egyik vagy másik szlovákiai magyar politikus, hogy eldönthesse melyik út számára a jobb, a biztonságosabb. Azoktól a politikusoktól, akik azt sem tudják megvédeni, amit gondolnak, azoktól hogyan várjuk el, hogy megvédjék az embereket bármilyen téren? Csak a gyerekek szaladnak el, ha felelniük kell, a Híd pedig a felnőttek pártja".

(sp)