Megint áll a bál Matovič és Sulík között: „Két lehetősége van: tiszteletben tartja a koalíciós szerződést vagy felmondja azt!”

2021. szeptember 16. - 13:21 | Belföld

A kormányzati pozíciók esetleges újra elosztása kapcsán Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter azt mondta Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszternek, hogy a pártjának két lehetősége van: tiszteletben tartják a koalíciós szerződést vagy felmondják azt.

Megint áll a bál Matovič és Sulík között: „Két lehetősége van: tiszteletben tartja a koalíciós szerződést vagy felmondja azt!”
Fotó: TASR - archív

Matovič ezt a csütörtöki kormányülés után jelentette ki. Ha felmondják a koalíciós szerződést és újra elosztják a kormányzati pozíciókat, Matovič kitart amellett, hogy akkor is a legutóbbi választások eredményét és a megszerzett mandátumok számát vegyék figyelembe. „A matematika nem enged” – jelentette ki az exkormányfő.

A pénzügyminiszter ugyanakkor figyelmeztetett, most az a legfontosabb, hogy megoldják a rendőrségen belül kialakult helyzetet.

„Nem pedig az, hogy az SaS annektálni akar egy olyan minisztériumot, amely nem tartozik hozzájuk, és hogy az igazságügyi miniszter a székéhez van ragasztva, amelyről, ha prioritás számára közérdek, probléma nélkül le kellene mondania” – húzta alá Matovič.

Richard Sulík azonban kitart amellett, hogy Mária Kolíkovának – aki néhány kollégájával együtt hátat fordított a Za ľudí pártnak és csatlakozott az SaS-hez – kellene maradnia az igazságügyi miniszternek. „Ez továbbra is az alapvető követelményünk marad” – jelentette ki Sulík, de azt is hozzátette, nem akarnak cserébe lemondani másik minisztériumról.

Matovičnak azt a kijelentését, hogy Sulík csillapítsa az igazságügyi minisztérium iránti étvágyát, az SaS elnöke nem akarta kommentálni. „Tudják jól, hogy Igor Matovičot nem kommentálom” – jegyezte meg.

Mária Kolíková igazságügyi miniszter a kormányülés után elmondta, támogatja őt Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő, ezt pedig kulcsfontosságúnak tartja. Szerinte azt, hogy távoztak a Za ľudíból, illetve a funkciója körül kialakult kérdéseket nem kell koalíciós válságnak tekinteni.


(TASR/para)