Megint állt a bál a parlamentben, vulgarizmusoktól és személyes támadásoktól volt hangos az ülésterem

2021. október 1. - 14:58 | Belföld

A Speciális Ügyészség 2020-ra vonatkozó tevékenységéről szóló jelentésről zajlott vita pénteken a parlamentben, az indulatok azonban hamar elszabadultak.

Megint állt a bál a parlamentben, vulgarizmusoktól és személyes támadásoktól volt hangos az ülésterem
Ľuboš Blaha és Daniel Lipšic (Fotó: TASR)

Ľuboš Blaha (Smer-SD) parlamenti képviselő a korrupció szimbólumának nevezte Igor Matovič (OĽaNO) kormányában Daniel Lipšic speciális ügyészt. A Speciális Ügyészség 2020-ra vonatkozó tevékenységéről szóló jelentés vitája során Blaha kijelentette, Lipšic nem független és nem is ártatlan, és sosem volt ügyész, ugyanis politikus maradt.

Ficóék képviselője arra is emlékeztetett, hogy Lipšicet annak ellenére választották meg speciális ügyésznek, hogy nem volt ügyészi tapasztalata. Blaha kijelentette, Lipšic egyedüli feladata, hogy lecsukja az ellenzéket. Hozzátette, „akkor fogjuk tudni megállítani a maffiát Szlovákiában, ha Lipšic börtönben végzi”.

A smeres képviselő arra is kitért, hogy koalíció azért akarja „eltüntetni” Maroš Žilinka főügyészt, mert nem tetszik nekik Žilinka két döntése a 363-as paragrafussal kapcsolatban. A sokat ragozott 363. paragrafus alapján pár hete távozhatott szabadon a börtönből a Sme rodina titkosszolgálati exvezetője, Vladimír Pčolinský, mert a jogszabály nevezett bekezdése lehetővé teszi, hogy a főügyész visszavonja az ügyész vagy a rendőr jogerős határozatát, ha a döntés vagy az azt megelőző eljárás törvénysértő volt.

Andrej Stančík, az OĽaNO parlamenti képviselője „refluxnak” nevezte Blaha beszédét, és egyúttal emlékeztetett az előző kormány botrányaira.

Pénteken egyébként megint állt a bál a parlamentben, a vita vulgarizmusoktól, személyes támadásoktól volt hangos.

„Már igazán sok mindent megéltem az életem során, de nem gondoltam volna, hogy ennyire nyers, erkölcs nélküli és hazug emberek vannak a legfőbb pozíciókban. Az, ami a parlamentben zajlik, a legalacsonyabb kategóriájú kocsmában sem történik meg” – adott hangot felháborodásának Anna Remiášová (OĽaNO).

Robert Fico, a Smer-SD elnöke pénteki sajtótájékoztatóján Blahához hasonlóan Lipšicet bírálta. Szerinte ahhoz, hogy lenyugodjon a helyzet Szlovákiában, a speciális ügyésznek távoznia kell. Fico szerint Lipšic nem teljesíti az alapvető követelményeket ahhoz, hogy ezt a pozíciót betöltse, „az ügyészeivel pedig folytatják a piszkos munkát Igor Matovič exkormányfőnek”.

A NAKA nyomozóinak szabadlábra helyezésével kapcsolatban Fico azt mondta, legális és megfelelő bizonyítékok vannak ellenük azzal kapcsolatban, szerinte bebizonyosodott, hogy bűncselekményt követtek el. Fico feltette a kérdést, miután szabadon engedték a nyomozókat, hogy kellene magát éreznie Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitánynak vagy Dušan Kováčik egykori speciális ügyésznek, akik továbbra is vizsgálati fogságban vannak – szerinte közvetlen bizonyítékok nélkül.

Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke ezzel kapcsolatban aláhúzta, tiszteletben kell tartani a bíróság döntését, bár arra számított, hogy másképp határoznak. Kiemelte, a Pozsonyi Kerületi Bíróság pénteken csak arról döntött, hogy szabadlábra helyezik a nyomozókat, de továbbra is gyanúsítottak maradnak.

Mivel a parlamenti ülésen még további két képviselő jelezte felszólalási szándékát, a Speciális Ügyészség 2020-ra vonatkozó tevékenységéről szóló jelentés vitáját jövő héten folytatják.


(TASR/para)