Megint "hetvenkedtek", parádés gálaműsorral ünnepeltek a Komáromi Jókai Színházban (FOTÓK)

2023. február 6. - 15:39 | Kultúra

Hetvenkedünk! címmel gálaműsorral ünnepelte jogelődje, a Magyar Területi Színház megalakulásának 70. évfordulóját szombaton a Komáromi Jókai Színház.

Megint "hetvenkedtek", parádés gálaműsorral ünnepeltek a Komáromi Jókai Színházban (FOTÓK)
Fotók: Cséfalvay Á. András (További fotókért kattints a képre!)

A 2022/23-as jubileumi évadban immár másodszor „hetvenkedett” a teátrum. 2022. október 1-jén – a MATESZ alakuló társulati ülésének évfordulójához igazítva – ünnepi gálaműsorban léptek fel a komáromi társulat örökös tagjai, nyugalmazott művészei, vagyis azok, akik pályájának meghatározó része a „mateszos” évtizedekre esett.

Szomorú adalék, hogy az elmúlt hónapokban az utolsó olyan színművészeket is elvesztették, akik tevékeny részesei voltak a szlovákiai magyar hivatásos színjátszás második világháború utáni újraindításának. Decemberben elhunyt Ferenczy Anna (1933–2022), a MATESZ alapító tagja, aki 1952-től egészen 1989-es nyugdíjba vonulásáig a komáromi társulat vezető művésze volt. Két hete Szentpétery Arankától (1933–2023) búcsúztak, akinek pályafutása az Állami Faluszínház magyar tagozatában indult 1953-ban, majd ennek megszűnése után, az 1959/60-as évadtól Komáromban folytatódott.

A Magyar Területi Színház 1953. január 31-én tartotta első bemutatóját: Urbán Ernő Tűzkeresztség című színművével mutatkozott be a közönség előtt. Szombaton (február 4-én) egyebek mellett erre az eseményre emlékezett a Komáromi Jókai Színház a Hetvenkedünk! című gálával.

A műsorban a „jókais generációk” léptek színpadra: a jelenlegi társulati tagok mellett olyan művészek vállalták a szereplést, akiknek pályája a kilencvenes évektől napjainkig hosszabb vagy rövidebb ideig összefonódott a Jókai Színházzal, emellett teret kaptak a pályakezdő fiatalok is, akik éppen most élnek az első lehetőségeikkel a komáromi színpadon.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: