Megint kavarnak a smeresek, Rigónak kezd elege lenni a magyar kártyából

2020. február 15. - 18:58 | Belföld

Újabb konfliktus kezd kibontakozni a kulturális minisztérium "irányítótornyán" belül, erre utal a szaktárca államtitkárának szombaton napvilágot látott megnyilatkozása.

Megint kavarnak a smeresek, Rigónak kezd elege lenni a magyar kártyából
Fotó: Paraméter

Rigó Konrád a Plus 1 deň lapnak adott interjút, amiben elmondta, hogy a viszály oka az, hogy felettese, Ľubica Laššáková miniszter úgy döntött, megkerüli a létező, bevált finanszírozási csatornákat, és közvetlenül a minisztériumon keresztül kívánja a foklórral kapcsolatos pályázatokat támogatni.

A gondot az jelenti, hogy ez a lépés a meglévő közhasznú alapokkal - például a Kisebbségi Kulturális Alappal - párhuzamos rendszert hoz létre, ami felveti a kérdést, egyáltalán ki jogosult igényelni pénzt ebből az új forrásból. Ez is elég fejvakarásra ad okot, meg aztán az is, hogy a felmerülő témára félrevezetően reagál a tárca szóvivője.

Pavol Čorba - aki nem mellesleg a Smer listáján indul a választásokon - olyan kijelentéseket tett ezzel az üggyel összefüggésben, amivel - úgy tűnik - előhúzta a magyar kártyát. Az a helyzet - magyarázta az államtitkár - hogy a közvetlenül a miniszter alá tartozó új forráshoz kiírt pályázati felhívás nem tartalmazza, hogy a kisebbségi szervezetek nem igényelhetnének pénzt, ugyanakkor Čorba azt találta kijelenteni, hogy kizárólag államnyelven előadott programokkal lehet pályázni. Ami azonban - így Rigó - nem állja meg a helyét. Az államtitkár szerint ez az egész vagy a szóvivő hozzánemértéséből fakad, esetleg a már említett magyar kártya előcibálásáról van szó. Ezt az egészet aztán felkapták az álhírgyárak, és ahogy Rigó mondja, olyan címeket kreáltak az esetnek, hogy "Légy szlovák! Adunk pénzt!".

Az ilyen írásokra az államtitkár nem is szándékozott reagálni, ellentétben a minisztériumának félrevezető állásfoglalásaival, ami Rigó Konrád szerint a magyarok és a szlovákok közötti gyűlölködést szítja csupán.

(pluska.sk/p)