Megint megfigyelték a Denník N újságíróját, a belügyminiszter elrendelte az eset kivizsgálását

2021. január 14. - 08:40 | Belföld

Az elmúlt napokban megint megfigyelték a Denník N oknyomózó újságíróját, Monika Tódovát. A megfigyelést, illetve a Tótová lejáratását célzó kísérletet közvetett módon megerősítette a Smer elnöke egy kommentárban – írja az érintett lap.

Megint megfigyelték a Denník N újságíróját, a belügyminiszter elrendelte az eset kivizsgálását
Fotó: Denník N

Tódová gyanús autókra lett figyelmes, amelyek nemcsak otthonánál, hanem a magas-tátrai üdülőnél is megjelentek, ahova az újságíró a családjával utazott január elején. A bártfai (Bardejov) rendszámú kocsi legalább két napig állt az hétvégi ház előtt, benne pedig naponta 8 órán át ült egy ismeretlen férfi, aki közben fotókat is készített.

Később egy másik autó is megjelent az üdülő előtt, ezúttal pozsonyi rendszámmal. Az egyik autót és a benne ülő férfit sikerült lefotóznia Tódovának, majd értesítette a rendőrséget.

„A hétvégi ház tulajdonosa értesítette a rendőröket, akik a bártfai autó sofőrjét meg is büntették a kijárási korlátozás megszegése miatt, a pozsonyinak sikerült elmenekülnie. Nem tudom, kik voltak, a rendőrség nem mondta meg a nevüket” – idézi a Denník N Monika Tódovát, aki szerint egyértelmű, hogy megfigyelik őt.

Az újságírót valószínűleg Pozsonyban is megfigyelték, ugyanaz a pozsonyi jelzésű autót látta ugyanis, amely a Magas-Tátrába is követte. Monika Tódová megfigyelését, illetve az egészségügyi dokumentációjába való betekintést azzal a céllal, hogy lejárassák őt, szerdán közvetlenül megerősítette Robert Fico, a Smer elnöke, aki a Denník N-hez eljuttatott kommentárjában ír erről – írja a lap.

„A két nagy barátnő 2020. december 21-én közösen ment PCR-tesztre. Ebben nem is lenne semmi különös, ha nem életre szóló barátságról lenne szó – a Denník N újságírója, Monika Tódová és a Specializált Büntetőbíróság bírónője, Pamela Záleská” – kezdi Fico a kommentárját. A háromszoros kormányfő azt is megemlíti az írásában, hogy Tódová kirándulni volt.

„December 21-én valóban PCR-teszten voltam. Nem akartam veszélyeztetni az édesanyám életét karácsonykor, ezért magam fizettem ki. Honnan tudja ezt? Megszerezte az orvosi dokumentációm?” – tette fel a kérdést az újságíró.

Tódová arra is kitért, hogy a munkája során gyakran találkozik rendőrökkel, ügyészekkel és bírókkal. „Néhányukkal évek óta ismerjük egymást, interjúkat készítek velük, érdeklődöm a munkájuk iránt. Mit gondol Fico, ha valakivel találkozom, akkor már irányítom is őt? Lehet, hogy az ő világában így működött” – jegyezte meg.

Fico nem válaszolt arra a kérdésre, hogy honnan tudja, Tódová mikor volt PCR-teszten. Ján Mažgút, a Smer szóvivője szerdán sajtóhírben azt írta, Fico nem tudja, hogy Tódovát megfigyelik-e.

A Smer elnöke a kommentárjában PR-nek minősítette Tódová egy tavaly áprilisi interjúját Záleská bírónővel, amelynek során szerinte előre egyeztették a kérdéseket. A lap szerint nem véletlen, hogy Fico támadja Záleskát, aki két éve dolgozik a Specializált Büntetőbíróságon, azóta pedig több olyan személy vizsgálati fogságba helyezéséről döntött, akik Fico kormányzási idején voltak pozíciókban, mint például Dušan Kováčik speciális ügyész, Milan Lučanský korábbi rendőrfőkapitány vagy a Penta társtulajdonosa, Jaroslav Haščák.

Az exminiszterelnök a Soros-féle világnézetről, valamint az Eset biztonsági cég és az amerikai titkosszolgálat közti állítólagos kapcsolatról is ír.

„Fico kommentára által egyértelmű, hogy a Tódová teszten való részvételéről származó információkat, amelyek nem nyilvánosak és orvosi titoktartásnak kellene védenie, az újságíró lejáratására használja” – írja a Denník N.

„Tudjuk, hogyan végződött az újságírók megfigyelése Robert Fico kormánya alatt. Akkor is »csak« azt akarták megtudni, hogy az újságírók kivel találkoznak. Akkor is Kočner »csak« olyan dolgokat keresett az újságírókról, amelyekkel lejárathatja. Robert Fico összeesküvés-elméleteket sző igazságügyi-médiai csoportokról, Sorosról, az Esetről és az amerikai titkosszolgálatról. Inkább érdemes azt szem előtt tartani, hogy mi derült ki a vizsgálatokból: Fico ideje alatt a maffia uralkodott itt, az emberei közül pedig többen börtönben ülnek vagy meggyanúsították őket” – nyilatkozta a történtekkel kapcsolatban a Denník N főszerkesztője, Matúš Kostolný.

A cikk megjelentését követően Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter a közösségi oldalán közölte, elrendeli a Monika Tódová megfigyelésével kapcsolatos eset kivizsgálását. A belügyminiszter szerint a Kočner kommandója által a közelmúltban megfigyelt újságírók esetének fényében ezek az információk különösen nyugtalanítóak. „Az újságírók megfigyelésére vagy megfélemlítésére irányuló bármilyen tendencia vagy annak jele abból a célból, hogy elhallgattassák őket, a társadalmunkban elfogadhatatlan” – jelentette ki.

A lap felidézi, hogy nem ez volt az első eset, amikor más újságírók mellett Tódovát is megfigyelték. 2017-ben Marian Kočner megbízására Peter Tóth szervezte meg a megfigyelését, amely megközelítőleg négy hétig tartott.


(DenníkN)