Megint nő a feszültség Bősön

Néhány szerb és pár helyi lakos közt a bősi diszkóban történt verekedés borzolja a kedélyeket a csallóközi városban

Megint nő a feszültség Bősön
Illusztrációs felvétel (Paraméter-archív)

Múlt szombaton éjszaka a Szlovák Műszaki Egyetem Bős melletti komplexumában elszállásolt néhány szerb vendégmunkás, valamint helyiek között tört ki verekedés a bősi szórakozóhelyen. Rendőröket hívtak, a szerbek viszont menekülőre fogták. A cselekmény végkifejlete, hogy az egyik rendőr törött lábbal került kórházba.

Hogy pontosan mi történt a bősi diszkóban, mi váltotta ki az összetűzést, azt szinte lehetetlen rekonstruálni, pláne, hogy egyik fél sem hajlandó beszámolni róla. Ezt megerősítette érdeklődésünkre Martina Kredatusová kerületi rendőrségi szóvivő is.

„Egy helyi és egy szerb férfi verekedhetett, végeredményben azonban senki sem beszélt róla a rendőrségnek”

– húzta alá.

Információink szerint először csak két rendőr tartózkodott a helyszínen, ám akkor még nem avatkoztak közbe, csak amikor az erősítés is megérkezett. Ekkor viszont a szerbek futásnak eredtek a szálláshelyük irányába, a rendőrök pedig üldözőbe vették őket. „Eközben sérült meg az egyik rendőr” – jegyezte meg érdeklődésünkre a szóvivő.

Mint megtudtuk, a rendőr eltörte a lábát. A Bősiek Bősért Facebook-csoportban arról polemizálnak, hogy a szerbek törték el, ez azonban ilyen formában nem igaz. Nem hivatalos forrásból, egy szemtanútól úgy értesültünk, hogy a rendőr futás közben megbotlott, és olyan szerencsétlenül esett, hogy ez lett a következménye.

A rendőrök végül négy személyt állítottak elő, közülük ketten kaptak pénzbírságot, amiért nem tettek eleget a rendőri felszólításnak. A verekedés ügyében nem született feljelentés, mivel senki nem beszélt.

Ismert, hogy a bősi komplexumban  2015 szeptemberétől egy kétoldalú, osztrák-szlovák egyezmény alapján többségében szíriai származású ausztriai menedékkérőket helyeztek el. Eleinte több százan voltak, egyszerre maximálisan 500-an, mára azonban a számuk csaknem nullára csökkent.

(Archív felvétel)

„2015-től összesen 1228-an fordultak meg Bősön, közülük 1215-en már távoztak. A teljes létszámból 650-en gyerekek voltak” -  árulta el kérdésünkre Marta Fabianová a belügyminisztérium sajtóosztályáról. Hozzátette, egyikük sem Szlovákiában kapott menedékjogot, mindegyikük visszatért Ausztriába.

Jelenleg összesen 13-an vannak itt, közülük 4 gyerek, mindannyian szíriaiak.

2015 szeptemberében tüntetések is zajlottak Bősön, két alkalommal Marián Kotleba és bandája is ide igyekezett, egyszer azonban még Bős és Nyékvárkony között feltartóztatták őket.

Tudni kell, hogy a komplexum a Szlovák Műszaki Egyetem tulajdona, és a belügyminisztérium kötött szerződést az intézménnyel a menekültek elhelyezéséről. Bős tulajdonképpen ezért „cserébe” városi rangot kapott, megnövelték a rendőrök létszámát, és a belügy kamerarendszert is biztosított a település számára. Ezek fogadtatása vegyes volt, a lakosok egy része szerint ugyanis „eladták” Bőst a városi rangért.

A szerb vendégmunkások Bősre költöztetése ennél csendesebb körülmények között zajlott. Idővel azonban érkeztek rájuk panaszok, bár nem hivatalos bejelentések formájában.

„Mint önkormányzatot, hivatalos formában minket erről nem értesítettek. A vendégmunkások ide költöztetéséről minket nem kérdeztek. Ha az egyetemi épületben vannak szabad kapacitások, akkor azt bizonyára próbálják kihasználni, mi azonban ebben nem vettünk részt” – reagált ezzel kapcsolatos megkeresésünkre a polgármester, Fenes Iván.

Mint mondta, hivatalos úton nem tudnak arról sem, hányan lakhatnak jelenleg ott. Nem hivatalos formában ugyanakkor úgy tudjuk, létszámuk 400 és 500 köztire tehető.

Hogy észrevehető a jelenlétük, azt a polgármester is elismerte.

Egy ekkora település életére nyilván hatással van, ha megjelenik itt 4-500 ember. Amit azonban ebből leginkább észrevehettünk, hogy rendszeresen bejönnek a szálláshelyüktől a Tescóig, majd mennek vissza”

– emlékeztett.

A lakosok közül többen arra panaszkodnak, hogy az oda vezető úton egyre több a szemét. „Látjuk mi is, hogy nem sokkal, de valamivel több a szemét, és ezt próbáljuk oldani. De nem keresem az ellenségeskedést, és nem hinném, hogy ez valamilyen különleges eset lenne” – szögezte le.

Néhányan konkrét bűntényekről, vagy minimálisan szabálysértésekről, rongálásról számoltak be, amit szerbeknek tulajdonítanak. „Míg a bevándorlók tévedtek le a diszkóba, addig minimális problémák voltak, de hogy egy lányt addig üssenek, míg össze nem csuklik és vérzik, az már sok” – tudatta egy személy a bősi csoportban, hivatalos úton azonban ezt nem erősítették meg számunkra. Nem tudni tehát, hogy mi történt, és ennek részese volt-e szerb személy. 

Egy másik lakos arról számolt be érdeklődésünkre, hogy lopni látta az egyiküket a Tescóban.

"Vasárnap 11 körül történt ez, már épp sorakoztunk a párommal, és arra lettem figyelmes, hogy elkezdett csipogni az ajtó. Az elárusítónő utána futott és szólítgatta, hogy jöjjön vissza, de az a férfi csak elkezdett futni a szolgáltatások háza irányába” – mesélte.

Hozzátette, hogy nem látta, mit lopott, de egy ideje már nincs biztonsági őr a Tescóban, aki közbe léphetne ilyenkor.

Többen panaszkodtak a kamerarendszerre, amelyet a település a belügyi tárcától kapott „ajándékba”. Fenes Iván elmondása szerint több mint tíz kamera figyeli a város központját, a köztereket, a temetőt, a bekötő utakat. Hozzátette, arra nincs kapacitásuk, hogy ezt egy személy állandóan egy monitoron kövesse figyelemmel, konkrét bejelentés esetén azonban az archivált felvételeken visszajátszhatóak bizonyos cselekmények. Volt is már rá példa, amikor ezt a rendőrök kérték.

„Két hete történt, hogy a kultúrház parkolójában autógumikat metszettek ki. Aki visszanézte az érintett területet figyelő kamera felvételét, azt mondta, hogy olyan köd volt éjjel, hogy a videón nem lehetett látni semmit”

– szögezte le.

Martina Kredatusová a verekedésen kívül hivatalos rendőri intézkedésről nem számolt be szerbekkel szemben. „A rendőrség preventív intézkedéseket foganatosít Bősön. A biztonsági helyzet stabil, nem nőtt a bűnözés” – hangsúlyozta.

Fenes Iván szerint sem állítható, hogy összességében romlott volna a közbiztonság Bősön, mióta a menedékkérők, majd a szerbek ide érkeztek, mivel verekedés, szemetelés és egyéb hasonló cselekmények, mint amilyeneket most a szerbeknek (is) tulajdonítanak, történtek Bősön korábban is.

„Nem akarok gyűlölködést kelteni, lehet valaki ebből él, de mi nem. Valakinek mindenki ellenszenves, mert ha apácák lennének itt elszállásolva, egyesek azt is rossz szemmel néznék. Ez a műszaki egyetem komplexuma. Ők ezt szeretnék kihasználni, mi pedig a gyűlölködést nem fogjuk támogatni”

– húzta alá, utalva a Facebook-csoportban kialakult vitára.

(SzT)