Megint olyan tömegek vannak a rendőrség okmányirodáiban, mint a rózsaszín jogosítványok cseréjekor

2024. február 23. - 08:46 | Belföld

Tavaly év végén a rózsaszín jogosítványok cseréje miatt volt kimagasló az érdeklődés a rendőrség okmányirodáiban – azok ugyanis december 31-én érvényességüket vesztették –, és most is hasonló helyzet alakult ki, de ezúttal nem a jogosítványok miatt.

Megint olyan tömegek vannak a rendőrség okmányirodáiban, mint a rózsaszín jogosítványok cseréjekor
Fotó: TASR - illusztráció

Bizonyos rendőrségi okmányirodákban akár háromórás várakozási idővel is számolni kell, ennek oka pedig az, hogy áprilistól emelkedik az okmányok kiállításának illetéke.

Áprilistól többet fizetünk majd az útlevél és a személyi igazolvány kiállításáért, de további illetékek is emelkednek. Az útlevelek igénylése iránti érdeklődés az előző években inkább közvetlenül a nyári hónapok előtt ugrott meg, most viszont az áprilisi drágulás miatt nem feltétlenül éri meg májusig várni.

A Pluska példájával szemléltetve míg most egy négytagú család, két felnőtt és két gyerek, útlevél iránti kérelme (30 munkanapon belüli elkészülés) 82 euróba kerül, áprilistól ez az összeg 124 euró lesz.

Amennyiben 10 napon belül szükség van az útlevélre, március végéig 66 eurót kell fizetnünk, áprilistól viszont már 100 euróba kerül majd. Ha ennél is sürgősebben, két napon belül szeretnénk megkapni a dokumentumot, jelenleg 99 eurót kell fizetnünk, az új szerint viszont már 150 euróra lesz szükség.

A dokumentumok igénylése miatt a napokban elsősorban a pozsonyi okmányirodákban alakultak ki hosszú sorok. A belügyminisztérium a lapnak megerősítette, hogy a tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva 80 százalékkal emelkedett az érdeklődés az útlevelek kiállítása iránt.

Ami a személyi igazolvány kiállítását illeti, eddig 4,50 eurót fizettünk, áprilistól ez az összeg 7 euróra emelkedik – abban az esetben, ha a dokumentumot nem vesztettük el vagy nem lopták el. Ha mégis, a jelenlegi 30 euró helyett már 45 eurót kell fizetni, amennyiben az érvényessége rövidebb lesz 10 évnél.

Az illetékek emelkedése a konszolidációs intézkedések részét képezi. Emellett a tárca azzal érvel, hogy az említett díjak évek óta nem emelkedtek, az infláció hatására sem.

Nemcsak az útlevél és a személyi igazolvány kiállításáért fizetünk többet áprilistól. A jogosítvány kiállítása a mostani 6,50-ről 10 euróra emelkedik, az anyakönyvi hivatalban 100 helyett 140 eurót fizetünk majd a név megváltoztatásáért, és a kataszteri hivatalban is emelkednek az illetékek.

(pluska/para)