Megint változni fog a határátlépési szabályozás, a mostani rendszer sem tetszik az Alkotmánybíróságnak

2021. július 27. - 18:15 | Belföld

Az Alkotmánybíróság ismét felfüggesztette a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) által kiadott rendelet egy részét, amely a határátlépést jelenleg szabályozta. Erről kedden született döntés az Alkotmánybíróság zártkörű ülésén. A TASR-t az ÚS SR sajtóosztálya tájékoztatta. A rendeletet az ellenzék támadta meg.

Megint változni fog a határátlépési szabályozás, a mostani rendszer sem tetszik az Alkotmánybíróságnak
Illusztráció (AP/TASR)

A hivatal szóvivője azt nyilatkozta, hogy még nem ismerik a bíróság döntésének szövegét. Ahhoz, hogy a jelenleg érvényben lévő utazási szabályok hatályon kívülre kerüljenek, az Alkotmánybíróság kedden nyilvánosságra hozott rendelkezésének meg kell jelennie a hivatalos törvénytárban.

Hasonló történt július közepén is, aminkor a kassai székhelyű alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a Szlovákiában július 8. óta érvényben lévő közegészségügyi rendeletet, amely hátrányosan különböztette meg a koronavírus ellen nem beoltott, külföldről hazatérő személyeket. Erre reagálva akkor a tiszti főorvos átmeneti időre a koronavírus elleni védőoltás első adagjával beoltott személyek számára engedményt tett. Ennek a mai napig érvényes lépésnek a lényege az volt, hogy azok, akik egyelőre csak a vakcina első adagját kapták meg, az országba való visszatérést követően már az első napon elvégeztethetik a PCR-tesztet és negatív eredmény esetén nem kell karanténba vonulniuk. Ezt az átmeneti időszakot két hétben állapították meg és csak azokra vonatkozik, akik még július 9. előtt kapták meg az oltást. Most az Alkotmánybíróság ezt az engedményt meszelte el.

(TASR/para)