MÉGIS BŰNÖS: Bartalos Erzsébet 23 évet kapott az ekecsi kettős gyilkosságért

2021. július 6. - 15:58 | Régió

2017 március 9-én saját otthonukban gyilkoltak meg egy ekecsi (Dunaszerdahelyi járás) házaspárt. A 64 éves Monozlai Bélával hat, hasonló korú feleségével, Friderikával pedig 55 késszúrással végzett a könyörtelen elkövető. A Nagyszombati Járásbíróság megújított eljárásban július 6-án újra ítéletet hirdetett a kettős gyilkosság ügyében.

MÉGIS BŰNÖS: Bartalos Erzsébet 23 évet kapott az ekecsi kettős gyilkosságért
Bartalos Erzsébet a bírósági folyosón - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Paraméter)

A bíróság ezúttal bűnösnek találta a bűncselekmények elkövetésével vádolt dunaszerdahelyi Bartalos Erzsébetet, akit 23 év fegyházbüntetésre ítélt.

Tavaly júniusban a Nagyszombati Járásbíróság egyszer már ítéletet hirdetett a szörnyű bűntény ügyében. Bartalos Erzsébet - aki 2018 novembere óta van előzetes letartóztatásban - akkor négy év letöltendő börtönbüntetést kapott magánlaksértés miatt, ám a gyilkosság vádja alól felmentették. A bíróság akkor kimondta: valószínűsíteni lehet, hogy a vádlott a gyilkos, azonban a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján ezt nem lehetett minden kétséget kizáróan bizonyítani.

Mivel az ügyészség fellebbezett az első fokú, felmentő ítélet ellen, az ügy később másodfokra, a Nagyszombati Kerületi Bíróság elé került. A fellebbiteli szerv végül tavaly októberben azzal az utasítással semmisítette meg a járásbíróság ítéletét, hogy az első fokú bizonyítási eljárás egyes műveleteit újra le kell folytatni, mivel egyes bizonyítékok részletesebb "kibontása" a vádlott bűnösségét igazolhatja.

A lábnyomra cseppent vér

A legfontosabb bizonyíték, amit újra kellett tárgyalni és jobban meg kellett vizsgálni, a vádlott véres lábnyoma, valamint az azon lévő vérfolt volt, amit a tett helyszínén találtak.

Az újratárgyalás során igazságügyi- és orvosszakértőket is kihallgattak, és kiderült: a tetthelyen a véres lábnyom keletkezett először, majd arra csöppent rá az egyik áldozat vére. Elhangzott, hogy mivel a vér csak nagyon rövid ideig marad folyékony halmazállapotú, az azonnal a gyilkosság elkövetése után cseppent a lábnyomra.

Az ítélethirdetés napján újra elhangozhattak a felek záróbeszédei is. Az ügyészség változatlanul azon az állásponton volt, hogy teljesen egyértelmű a vádlott bűnössége, akinek életfogytig tartó szabadságvesztést javasolt.

Bartalos Erzsébet ügyvédje azonban védence felmentését kérte. Kimondta, hogy a vádlott valóban ott volt a gyilkosság helyszínén, de csak egyetlen hibát követett el: a sokk hatására hallgatott, és nem árulta el, hogy látta holtan az áldozatokat, akikhez látogatóba érkezett.

"Nem követtem el gyilkosságot, soha az életben nem bántottam senkit"

- mondta az utolsó szó jogán a 41 éves nő. A bíróság azonban nem hitt neki, és bűnösnek találta őt.

„A szakértői vélemények által bebizonyosodott, hogy az áldozatok halálának beálltakor a vádlott a tetthelyen tartózkodott"

- indokolta döntését a Nagyszombati Járásbíróság bírája, Martin Floriš, hozzátéve, hogy az eladósodott vádlott anyagi haszonszerzés céljából vette el az áldozatok életét.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott ügyvédje védence felmentéséért fellebbezik.

Az elhunyt ekecsi házaspár fia és lánya - akik szintén jelen voltak az ítélethirdetéskor - megnyugvással vették tudomásul az új bírósági döntést.

"Semmilyen ítélet nem hozhatja vissza a szüleinket, de a tettes legalább jó időre oda kerül, ahová való. Reméljük, hogy a szabad életet már nem is fogja élvezni"

- nyilatkozták a döntés kihirdetése után.

Kegyetlen gyilkosság, két ártatlan áldozat

2017 március 9-én saját otthonukban gyilkoltak meg egy ekecsi házaspárt. A 64 éves Monozlai Bélával hat, hasonló korú feleségével, Friderikával pedig 55 késszúrással végzett a könyörtelen elkövető.

A gyanú már hetekkel a gyilkosság után a család egyik hozzátartozójára, Bartalos Erzsébetre terelődött, majd egy-két hónappal később a nyomozók találtak a nőnél egy cipőt, melynek talpa teljesen megegyezett a gyilkosság helyszínén talált véres lábnyommal. Az asszony akkor még tagadta, hogy a házban járt volna, ám 2018 márciusában beismerte, hogy ott volt a tetthelyen. Elmondása szerint a házaspár akkor már nem élt, látta is a holttesteket, majd elszívott a helyszínen két cigarettát, és elhagyta a házat - a rokonoknak nem is szólt a történtekről. Az áldozatok lánya már akkoriban beszámolt lapunknak arról, hogy sejtik: ő lehet a gyilkos, de a rendőrség egyelőre tehetetlen.

Akkoriban a nyomozás holtpontra jutott, és nem volt elég bizonyíték ahhoz, hogy letartóztassák a súlyosan eladósodott nőt, aki anyagi haszonszerzés céljából végezhetett a házaspárral.

Bartalos Erzsébet végig kitartott amellett, hogy ártatlan, ám egyáltalán nem tudott elszámolni azzal a két órával, amit bizonyíthatóan Ekecsen töltött, és arra sem tudott semmilyen magyarázatot adni, miért parkolt le egy kilométerre a szóban forgó családi háztól, ahova állítólag látogatóba érkezett. A hatóságok végül csak másfél évvel a gyilkosság után, 2018. novemberében helyezték őt vizsgálati fogságba.

(Barak Dávid)