Mégis csak megvalósulhat idén néhány beruházás Dunaszerdahelyen, például két kereszteződés modernizálása a Tescónál

2020. július 29. - 09:04 | Régió

A pénzügyminisztérium legfrissebb prognózisa alapján optimistábbak lehetnek az önkormányzatok, a dunaszerdahelyit is beleértve, mely kedden döntött néhány beruházás újbóli visszaemeléséről az idei költségvetésbe.

Mégis csak megvalósulhat idén néhány beruházás Dunaszerdahelyen, például két kereszteződés modernizálása a Tescónál
Hájos Zoltán (Archív felvétel - Cséfalvay Á. András)

Éppen a június 30-án közzétett pénzügyi előrejelzések kedvező alakulása okán volt szükség a testület rendkívüli ülésének összehívására, mely során a képviselők módosítottak néhány bevételi és kiadási tételen a költségvetésben. Hájos Zoltán polgármester elmondása szerint azért volt erre szükség a szeptember végi soros plénum előtt, mert így néhány beruházás esetében elindítható a közbeszerzés, és még az idén megvalósulhat.

A legnagyobb tétel a bevételi oldalon a jövedelemadó visszatérítendő részarányát érintette. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a tavaly ősszel elfogadott költségvetés közel 9,5 millió eurós bevétellel számolt, májusban viszont ezt csökkentették 8,33 millióra. Ez 13,5%-os csökkenést jelent, ami csaknem kétszer akkora, mint az akkor aktuális pénzügyminisztériumi előrejelzés (6,9%). A pénzügyminisztérium alá tartozó költségvetési felelősség tanácsának március végi prognózisa ugyanakkor még 26%-os, kb. 2,6 millió eurós kiesést jelzett előre, ahhoz képest pedig már ez a májusi módosítás is komoly javulást jelentett.

A június 30-án kiadott pénzügyminisztériumi előrejelzés tovább javult, és már csupán 5,4%-ra becsüli az idei jövedelemadó-kiesést, a dunaszerdahelyi önkormányzat azonban a kedden beterjesztett módosításával saját korábbi becslését 6,5%-ra, tehát felére csökkentette, de még mindig hagyott némi tartalékot a pénzügyminisztériumihoz képest, amit a koronavírus-járvány második hullámának megérkezése fenyegetésel indokoltak.

A korábbi módosításhoz képest azonban ez 670 ezer eurós többletet jelenthet így is a városi költségvetésnek, mely most már 8,97 millió eurós jövedelemadó-bevétellel számol.

Kikerült a költségvetésből a Csallóközi Vásár megvalósítására előirányzott 100 ezer euró kiadás és 90 ezer eurós bevétel is, miután még a járvány sújtotta hónapok alatt bejelentették, hogy az idei vásárt nem tartják meg. A bevételi oldalon ugyancsak módosult az óvodákhoz, illetve óvodai étkeztetéshez való szülői hozzájárulás, ami 30-30 ezer eurós bevételcsökkenést eredményez. Ellenben bekerült a költségvetésbe az állam által a népszámlálásra nyújtott dotáció, 45 ezer euró értékben. A tartalékalapból pedig mintegy 94 ezer eurót használ fel a város, hogy kiadásait fedezze.

A kiadások jórészt tőkekiadásokat, tehát beruházásokat jelentenek. Ezek közül is a legnagyobb tétel a kürti és a kisudvarnoki út közti átkötőút két szakasza mentén kiépítendő közvilágítást érinti, amire a város 177 ezer eurót irányzott elő, további 15 ezret a Fenyves lakótelepi közvilágításra. 100 ezer eurót emészthet fel az átkötő út melletti járda megépítése.

Visszakerült a beruházások közé a Tesco melletti két kereszteződés felújítása. Az egyik esetben, a Komáromi útnál jelzőlámpás útkereszteződés valósulhat meg, míg a kürti útnál megemelik az útkereszteződést, hogy minden irányból lassításra kényszerítsék a sofőröket.

Továbbra is érvényes, hogy mintegy 686 ezer euróba kerülhet összességében a nagyabonyi úti körforgalom megépítése a sikabonyi temetőnél, ahol ugyanakkor további 90 ezer eurót szánnak további területek, utak, járdák kiépítésére.

35 ezer euró értékben ablakokat cserélnek a nyugdíjasklub épületén, a Municipal városi cég pedig 18 ezer eurót szán tisztító berendezések vásárlására.

Visszakerült a költségvetésbe a Széchenyi utcai óvoda ablak- és bejáratiajtó-cseréje, összesen 69 ezer euróért, a VMK előtti szökőkút felújítása 40 ezerért, az I. és II. világháború katonahőseinek emlékművének megvilágítása 15 ezerért és a Szabó Gyula Alapiskola melletti játszótér borításának cseréje 18 ezerért.

A módosításokkal nem értett egyet Hakszer Roland független képviselő, mivel azokat csak a pénzügyi bizottság tárgyalta meg, és a többi bizottság nem, a programpontok közé való felvételüket pedig csak elektronikus szavazás útján hagyták jóvá. Fenntartásainak adott hangot Dakó Sándor (független) is, aki szerint a tartalékalapba több pénzt kellett volna áthelyezni, tekintettel arra, hogy eljöhet a járvány következő hulláma, jelezte viszont, hogy ennek ellenére támogatja a módosításokat, melyeket végül nagy többséggel jóváhagytak.

(SzT)