Mégis elfelejtette a Szövetség, ki verette meg a dunaszerdahelyi szurkolókat? Mert Gyimesi szép csendesen udvarolni kezdett Ficóéknak...

2023. július 6. - 16:47 | Belföld

Az elmúlt pár napban olyan gondolatokat posztolt a közösségi oldalán a Szövetség listáján 150. helyről induló Gyimesi György, ami alapján felmerül a kérdés: közeledni kezdett-e a magyar párt a Robert Fico vezette Smerhez, vagy csak az egyik jelöltje magánakciójáról van szó?

Mégis elfelejtette a Szövetség, ki verette meg a dunaszerdahelyi szurkolókat? Mert Gyimesi szép csendesen udvarolni kezdett Ficóéknak...
Facebook

Februárban Forró Krisztián, a Szövetség vezetője nyilatkozott a portálunknak a Smerhez fűződő viszonyukról, és akkor a pártelnök egyértelműen leszögezte, hogy olyan "elnökségi döntésünk van, miszerint az említett két párttal (ĽSNS, Smer) nem tudjuk elképzelni az együttműködést. A felvidéki magyarság nem felejtette el Malina Hedviget, a dunaszerdahelyi szurkolóverést, a kettős állampolgárság elutasítását és a korrupciós ügyeket."

Az idézett nyilatkozat óta eltelt négy hónap, és már összeállt a párt jelöltlistája is, ahol az utolsó helyet az a Gyimesi foglalja el, aki az elmúlt napokban Fico-barát megjegyzéseket kezdett hirdetni a Facebook-oldalán.

A következetesen Fico-ellenes OĽaNO párt kötelékéből a Szövetségre váltó Gyimesi már három napja egy érdekes témát kezdett feszegetni az egyik - csak szlovák nyelven megfogalmazott - bejegyzésében. Akkor a politikus egy a DenníkN lapban megjelent publicisztikát vesézett ki, ahol szinte felháborodottan reagált arra, hogy a cikk szerzője Fico visszatérésével riogat. Gyimesi az írásában kifejtette, hogy egy nemzetben gondolkodó kormány megalakulásában bízik, amelyiktől rettegnek a progresszívnak bélyegzett újságírók.

A poszthoz többen hozzászóltak, és volt, aki arra biztatta Gyimesit, hogy hasznos dolog egy erős párt mellé állni. Erre egy másik kommentelő azonban emlékeztet a Szövetség - fent idézett - elnökségi döntésére ( ...van egy Szövetség-határozat, hogy a Smer ki van zárva!), amire maga Gyimesi reagált, jelezve, hogy "az régi határozat".

Még mielőtt valaki azt gondolná, ez egy véletlen megjegyzés volt, azt ki kell ábrándítanunk. Ugyanis egy nappal később Gyimesi egy másik bejegyzésénél szintén előjött ez a téma, ahol az egyik kommentelő ismét felveti, hogy van egy döntés, miszerint Ficóval nem lehet kormányt alakítani. Gyimesi nem hagyja annyiban ezt a beszólást, és ismét arra hívja fel a figyelmet, hogy "elévült a határozat". Erre egy másik meglepett hozzászóló úgy reagált, hogy ezek szerint Gyimesi a Smer korábbi működését már nem tekinti maffiakormányzásnak, akikkel szemben még képviselőként az OĽaNO színeiben harcolt.

Hogy ez a kommunikációs hajtűkanyar pontosan mi akar lenni, még nem tudni. Ezzel kapcsolatban megszólítottuk a Szövetség elnökét is, hogy ő miként látja ezt a helyzetet, azaz még mindig érvényes-e az az elnökségi iránymutatás, miszerint a választásokat követően a Szövetség a Smer-SD párttal nem tudja elképzelni az együttműködést. Amint válaszol a Szövetség vezetője, visszatérünk a kínzó kérdéshez, mit kezdjünk ezzel a beficulásnak tűnő gyimesis megmozdulás-sorozattal.

(sp)