Mégis két nemzetiséget érintő kérdésre lehet majd válaszolni a népszámláson, a Statisztikai Hivatal nem változtat

2021. február 8. - 12:36 | Belföld

Mégis marad a két kérdés a nemzetiségre vonatkozóan a népszámlálási íven. A Statisztikai Hivatal rájött, hogy ilyen rövid idő alatt és ilyen közel a népszámlálás kezdetéhez nem lehetne módosítani a kérdéseket

Mégis két nemzetiséget érintő kérdésre lehet majd válaszolni a népszámláson, a Statisztikai Hivatal nem változtat
Fotó: TASR

Nem változik meg néhány nappal a népszámlálás kezdete előtt a népszámlálási ív, marad a nemzetiségre vonatkozó két kérdés, tájékoztatott hétfőn Alexander Ballek, a hivatal elnöke.

„A véleményezési eljárás megmutatta, hogy a nemzetiségek jelenleg érvényben lévő számlálási koncepcióját nem lehet ilyen röviddel a népszámlálás kezdete előtt módosítani” - jelentette ki Ballek.

A hivatal ezért visszavonja módosítási javaslatát, így marad a nemzetiségre vonatkozó két kérdés.

Statisztikai Hivatal: az adatokat a végrehajtó hatalomnak kell értelmeznie

A hivatal szerint egyébként a nemzetiségre vonatkozó kérdések mindkét változata – tehát az egy kérdés és a két kérdés is – szakmai szempontból megfelelő módszer. „Ugyanolyan színvonalon ki tudjuk értékelni az egy és a két kérdést is” – tájékoztatta a Paramétert Jasmina Stauder, a hivatal szóvivője.

Az adatok értelmezését azonban szerinte nem a hivatalnak kell elvégeznie.

„Az adatok használata és beillesztése a törvényi háttérbe, nem a Statisztikai Hivatal feladata, hanem a végrehajtó hatalomé” - áll a hivatal által kiadott nyilatkozatban.

Szerintük a hivatal célja a színvonalas, kimerítő adatok gyűjtése, hogy az államnak megfelelő adatok álljanak rendelkezésére a szakpolitikák megvalósításához. „A célunk a szakmaiság, nem a téma politizálása. Ha a lakosságot elbizonytalanította a viharos vita, akkor az emberek által megadott adatok gyűjtése és minősége veszélyben van – állítja a hivatal. – Ahhoz, hogy a lakos igaz választ adjon a kérdésre, bíznia kell abban, hogy a válasza segíti a nemzeti kisebbségek jogaik Szlovákiában.” A Statisztikai Hivatal ezért erősíteni fogja marketingkampányát a kisebbségek irányában.

A Statisztikai Hivatal két héttel a népszámlálás kezdete előtt, január 29-én terjesztette tárcaközi egyeztetésre javaslatát, az egyeztetésnek ma (február 8.) kellett volna zárulnia. A javaslathoz több hivatalos vélemény is érkezett, amelyek az eredeti változat megtartását javasolták. Ellenezte a módosítást Zuzana Čaputová köztársasági elnök, Mária Patakyová ombudsman, és Bukovszky László kisebbségi ügyi biztos is.

Második vagy másodlagos nemzetiség?

"A két nemzetiség választási lehetőségét" Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő támadta meg, és támogatta őt ebben az Összefogás és az MKP több politikusa is. Elsősorban azt kifogásolták, hogy nem tisztázott, hogy a kormány hogyan fogja értelmezni a népszámlálás eredményét, ha egy ember két nemzetiséget is feltüntethet a népszámlálási íven. Attól tartanak, hogy a második nemzetiséget csak „másodlagos” nemzetiségként fogja kezelni a kormány, ami a kisebbségekhez tartozók hivatalos számának csökkenését eredményezheti. Gyimesi szerint a nemzetiségre vonatkozó két kérdés az asszimilációt erősíti a kisebbségek körében.

Választási lehetőség a vegyes házasságban születettek számára

Kiállt azonban "a két nemzetiség választásának" megtartását több szociológus szakember, a Híd politikusa, és ezt a változatot támogatta 27 kormánypárti képviselő is az SaS, a Za ludí és az OĽaNO frakciókból. Ők egyrészt azzal érveltek, hogy néhány nappal a népszámlálás kezdete előtt módosulna a népszámlálási ív, másrészt pedig kifogásolták, hogy sokaknak szűkítenék a választási lehetőséget. A nemzetiségre vonatkozó két kérdés előny lehet a vegyes házasságban született gyerekeknek, vagy olyanoknak, akik távolabbi felmenőik révén kapcsolódnak valamelyik nemzetiséghez, és ezt a kapcsolatot ki akarják mutatni.

A második csoport szerint a népszámlálás eredményét kiterjesztően kell értelmezni, vagyis mindkét nemzetiséget azonos értékűnek tartják jogi szempontból. A kettős nemzetiség választásának lehetőségét támogatja az Európa Tanács is, a többi visegrádi országban pedig már a 10 évvel ezelőtti népszámlálást is ilyen módszerrel végezték. Magyarországon például ennek eredményeképpen megháromszorozódott a szlovák nemzetiségűek száma.

Szakmai és nemzetiségi szervezetek nyomása

Ravasz Ábel (Híd) korábbi romaügyi biztos szakmai és nemzetiségi szervezetek nyomásának tulajdonítja a hivatal döntését. „A szakmai és kisebbségi szervezetek hatalmas nyomása után ma a Statisztikai Hivatal úgy döntött, megtartja a második nemzetiségre vonatkozó kérdést a népszámlálásban. Ezzel megnyertük a harcot, amit két hete kezdtünk” - írta Facebook-bejegyzésében Ravasz. Szerinte ezzel„emberek tízezrei „teljes valóságában írhatják le identitásukat, pont úgy, ahogy érzik”.

Ravasz egyébként kollégáival közösen ma akarta benyújtani azt a módosító-javaslatot, amely megőrizte volna a két kérdést a nemzetiségre vonatkozóan. A kezdeményezésüket csaknem 2200 szakember, magyar és egyéb nemzetiséghez tartozó közszereplő és egyéb támogató írta alá.

„Győzött a szakmaiság”

Hasonlóan vélekedik Bukovszky László kisebbségi biztos is. „Üdvözlöm a Statisztikai Hivatal döntését és a döntés magyarázatát is, amelyben elismerték, hogy a szakmaiság győzött a politika felett – nyilatkozta a Paraméternek Bukovszky. –

Meggyőződésem, hogy a két kérdés segít a nemzeti kisebbségeknek a jogaik érvényesítésben, és abban is, hogy pontosabb képet kapjunk Szlovákia lakosságának etnikai hátteréről.”

Múlt héten a kormány kisebbségi bizottsága határoztaban is kiállt a két kérdés megtartása mellett, a testület magyar és ruszin tagjai tartózkodtak a szavazásnál.

Összefogás: nem folytatjuk a vitát

Az Összefogás szerint a „Statisztikai Hivatal engedett a koalíciós pártok politikai nyomásának, és figyelmen kívül hagyta a magyarok és a ruszinok véleményét”. A párt ezzel utal a 27 kormánypárti képviselő nyilatkozatára, és egybnem arra is, hogy a második kérdés eltávolítása érdekében általuk kezdeményezett petíciót néhány ruszin aktivista is aláírta a néhány tucat magyar mellett.

A párt azonban már nem akarja folytatni a két nemzetiség megjelölésének lehetőségéről folyó vitát.

„Mivel továbbra is nagy a bizonytalanság a második nemzetiség értelmezésével kapcsolatban, ezért azt javasoljuk, aki magyarnak tartja magát és nem érzi okvetlenül indokoltnak feltüntetni más nemzetiségű származását, az első kérdésre válaszolva adja meg nemzetiségét, a másodikat pedig hagyja kitöltetlenül” - írta nyilatkozatában a párt.

Mózes Szabolcs pártelnök szerint mindent elkövetnek majd, hogy népszámlálási adatokra vonatkozóan a „kisebbségek számára legkedvezőbb jogi értelmezés nyerjen teret”.

Egy hét múlva népszámlálás

A népszámlálás elektronikusan jövő héten hétfőn, vagyis február 15-én kezdődik, és március 31-ig tart. Akinek azonban népszámlálási asszisztensre van szüksége, mert valamilyen okból egyedül vagy hozzátartozói segítségével nem tudja kitölteni a kérdőívet, az április 1. és október 31. között még megteheti.

- TASR, lpj -