Mégis ki az a szlovák fickó, akinek lefoglalták 2 millió eurónyi vagyonát?

2022. augusztus 4. - 10:35 | Régió

A rendőrség kedden tájékoztatott arról, hogy egy bizonyos J. E. 2 millió euró értékű vagyonát zárolták. De vajon ki ez a bizonyos J. E.? A SME utánajárt.

Mégis ki az a szlovák fickó, akinek lefoglalták 2 millió eurónyi vagyonát?
Fotó: Eperjesi Kerületi Rendőrség

Ján E. humennéi helyi vállalkozó pluska.sk portál szerint a férfi működtetett egy éttermet a városban, amely közkedvelt helye volt bíróknak, ügyészeknek és rendőri tisztviselőknek is.

Az eperjesi kerületi nyomozók látókörébe akkor került, amikor fokozatosan 33 céget alapított, majd lényegében mindegyik adótartozást halmozott fel az állammal szemben, ám amikor az adóhatóság emberei ellenőrzést tartottak volna náluk, azok már egy stróman ("fehér ló") nevén voltak.

Mintegy két évvel ezelőtt, 2020 májusában aztán egy razzia során őrizetbe vették - írja a SME. Jana Ligdayová eperjesi kerületi rendőrszóvivő akkor arról tájékoztatott, hogy a férfit céges bankszámlákról nagy értékben történt illetéktelen pénzfelvétellel gyanúsították meg.

A férfi vizsgálati fogságba került, és amit tett, azért 10-15 év börtön fenyegette. 2020. június 15-én viszont már feltételesen szabadlábra is került. 2021 márciusában megszüntették az ellene irányuló eljárást is.

Ján E. ugyanakkor most ismét gyanúsított, de már pénzmosás miatt. Ez ügyben foglalták le a rendőrség szerint mintegy 2 millió eurót érő vagyonát, közte 24 ingatlannal. Ez utóbbi döntés még nem jogerős, a gyanúsított fellebbezett ellene.

(SME)