Mégis kiköthet a hányatott sorsú migránshajó

2018. június 11. - 15:03 | Külföld

Pedro Sánchez spanyol kormányfő felajánlotta, hogy befogadják az Aquarius nevű hajót, amely a tengerből kimentett 629 emberrel a fedélzetén vesztegel nemzetközi vizeken, miután sem Olaszországban, sem Máltán nem engedték kikötni - közölte a spanyol miniszterelnöki hivatal hétfőn.

A közlemény szerint a hajó a kelet-spanyolországi Valencia kikötőjében érhet partot.

Az Aquarius vasárnapra virradóra hat különböző mentőegység által kimentett embereket vett fedélzetére. A megmentettek között 123 kísérő nélküli kiskorú, további 11 gyerek és hét várandós nő is van.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHRC) felszólította hétfőn az olasz és a máltai hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék partra szállni a két ország partjai között rekedt hajón utazó 629 bevándorlót, közöttük több mint 120, szülői kíséret nélküli gyereket.

Az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezetek által működtetett Aquarius menekülthajó a nemzetközi vizeken tartózkodott hétfőn, miután az új olasz belügyminiszter megtiltotta, hogy egy olaszországi kikötőben kikössön.

"Az emberek szenvednek, kifogyóban van az élelmük, és gyors segítségre szorulnak. Az olyan átfogóbb kérdéseket, hogy ki a felelős, és hogyan lehet a felelősséget a legoptimálisabban megosztani az érintett államok között, később kell tisztázni" - közölte Vincent Cochetel, az UNCHR-nek a Földközi-tenger középső medencéjében illetékes különmegbízottja Genfben kiadott közleményében.

Marco Bertotto, az MSF egyik illetékese hétfőn az olasz állami televíziónak nyilatkozva azt mondta: várhatóan a nap végéig elfogy az élelmiszer a hajón. A bevándorlók némelyikének víz került a tüdejébe, miután a Földközi-tengerbe estek a csempészek csónakjáról, mások égési sérüléseket szenvedtek, míg vannak, akiknél kihűlés jelei mutatkoznak - tette hozzá.

Az olasz hatóságok nem engedték az Aquariust kikötni, és követelték, hogy a hajó a bevándorlókkal a fedélzetén induljon Máltára, a szigetállam azonban közölte, hogy nem illetékes az ügyben.

MTI