Megismételték a produkciót: Egyetlen alkotmánybíró-jelöltet sem sikerült megválasztani

Ismét nem választottak meg senkit sem alkotmánybíró-jelöltnek, mivel a legerősebb kormánypárt bojkottálta a szavazást. Marian Kotlebáék sem voltak sokkal pragmatikusabbak, ők sem szavaztak egyik jelöltre sem. Szombattól működésképtelen lesz a taláros testület.

Megismételték a produkciót: Egyetlen alkotmánybíró-jelöltet sem sikerült megválasztani
Fotó: Paraméter

Összesen 143 szavazólapot vettek át a képviselők, ebből ötöt a honatyák nem adtak le, és további 49 szavazat volt érvénytelen.

A smeres Miroslav Číž már korábban már megszellőztette, hogy a keddihez hasonlóan szavazott, ami azt jelenti, hogy érvénytelen szavazatot adott le. A kormánypárt képviselő azt is elmondta, hogy a későbbiekben szeretnék meggyőzni a koalíciós partnereiket arról, hogy inkább titkos legyen a szavazás. Eddig mindkét voksolás nyílt volt, és ez nem fekszik a Smernek. 

Egy darabig úgy tűnt, hat alkotmánybíró-jelölt támogatásáról fog megegyezni a koalíció, de ez végül nem jött össze.

Bugár Béla a szavazást követően nyilatkozott a sajtónak, de arra a kérdésre, hogy Robert Fico miért nem szavazott legalább arra a bizonyos hat jelöltre, széttárta karját. "Nem tudom, velem nem kommunikál."

A képviselők eredetileg 11 órakor szavaztak volna, a koalíciónak azonban még időre volt szüksége a tárgyaláshoz, ezért 17 órára halasztották el a voksolást. Úgy látszik, ez a plusz hat óra sem volt elegendő ahhoz, hogy a honatyák dűlőre jussanak a kérdésben.

Az ügyben megszólalt az államfő is. Andrej Kiska szerint nagy csapás jelent, hogy a törvényhozás csődöt mondott a bírák megválasztása kapcsán. "Több évük volt arra, hogy megválasszák az alkotmánybírókat, mégis csütörtököt mondtak a képviselők" - véli az elnök.

Peter Pellegrini kormányfő egyelőre nem nyilatkozik a kialakult helyzettel kapcsolatban, ha minden igaz, péntekre alakítja ki álláspontját.

Mint ismert, a képviselők az alkotmánybíró-választás első fordulóján kedden egyetlen jelöltet sem választottak meg. A szavazáson 132 képviselő vett részt, 13-an nem voksoltak. A 119 leadott szavazat közül 66 volt érvényes, 53 pedig érvénytelen. Több képviselő, köztük a Smer politikusai is üres szavazólapokat adtak le, így tiltakozva az ellen, hogy a szavazás nyilvánosan zajlott.

Közben az Alkotmánybíróság átmeneti megoldással készül arra az esetre, ha szombatig nem kerül sor az új alkotmánybírók kinevezésére. A részletekről akkor fognak tájékoztatni, ha ez valóban bekövetkezik. Ivana Vilinská, az AB sajtóirodájának munkatársa rámutatott: amennyiben nem nevezik ki az új alkotmánybírókat, az meg fogja bénítani a bíróságot.

(sp)