Megjavítanák azt a gútai ritkaságot, amihez Közép-Európa leghosszabb létesítménye vezet

2020. július 20. - 16:02 | Régió

Nyilvános gyűjtést hirdetett a Hajómalom Társulás. Az adományokat a gútai hajómalom sérült alkatrészeinek megjavítására fordítják. A gyűjtést nyilvántartásba vette a belügyminisztérium.

 

Megjavítanák azt a gútai ritkaságot, amihez Közép-Európa leghosszabb létesítménye vezet
Fotó: Cséfalvay Á. András

A társulás közleményében az áll, hogy súlyosan megrongálódott a több mint 40 éves, lucfenyőből készült tartótengely, és emiatt szét kellett szedni az egész malomkereket, amely a malomszerkezet meghajtásáért felel.

A Komáromi járásban található gútai malom az utolsó megmaradt hajómalom Szlovákiában. Az 1920 és 1945 között működő egykori dunaradványi hajómalom működőképes replikájáról van szó. Az eredeti tisztázatlan körülmények között leégett. A replikát 1982-ben készítették el a komáromi hajógyárban dolgozó hajóépítők és ácsok egy kétméteres makett, valamint a pozsonyi Szlovák Műszaki Főiskolán kidolgozott tervek alapján. A hajómalmot 1990-ben vontatták át a komáromi kikötőből a Kis-Duna eredeti medrébe, arra a helyre, ahol most is áll.

Az építmény belsejében a Hajómalom Múzeum kapott helyet. A legkülönlegesebb kiállítási tárgy egy hálókötő gép, amellyel 1913-ban szerelték fel a Kohn-féle halászhálógyárat. A gútai üzem az elsők között vezette be a gépesített hálógyártást. A 20. század elején Gútáról csaknem 30 országba exportáltak halászhálókat, például Kanadába és Japánba is.

A gútai hajómalomhoz egy 86 méter hosszú gyaloghíd vezet, amely Közép-Európa leghosszabb, faszerkezetű folyami hídja. 1992-ben építették a korábbi híd mintájára, melyet a jégzajlás tett tönkre a 20. század közepén.

TASR

Címkék: Gúta, hajómalom