Megjósolni is nehéz, kit választ meg a pártelnöki posztra az MKP szombati kongresszusa

2020. július 16. - 16:07 | Belföld

Még soha ennyi jelölt neve nem merült fel lehetséges elnökként a Magyar Közösség Pártjának tisztújító közgyűlése előtt, mint most. A küldöttek szombaton akár hét jelölt közül is választhatnának, természetesen a komoly jelöltek száma ennél jóval alacsonyabb. A verseny teljesen nyitott, ma még szinte lehetetlen megjósolni, ki lesz a befutó. Esélyesek persze vannak.

Megjósolni is nehéz, kit választ meg a pártelnöki posztra az MKP szombati kongresszusa
Fotó: Paraméter

Bárdos Gyula, Becse Norbert, Berényi József, Cziprusz Zoltán, Forró Krisztián, Őry Péter és Papp Sándor – ők azok, akiket az MKP elmúlt hetekben lezajlott járási konferenciái jelöltek a pártelnöki posztra.

Nem indul azonban mindegyikük az elnöki posztért, Bárdos Gyula már jelezte Facebook posztjában, hogy nem vállalja az indulást.

„Köszönöm a megtisztelő jelölést, de amint azt már több ízben elmondtam, nem indulok az MKP országos elnöki posztjáért a párt kongresszusán” - írta néhány napja FB-posztjában.

Berényi József ugyan a napokban nyilvánosan nem utasította vissza a jelölést, de információink szerint több pártfórumon is jelezte, hogy nem szeretne újra pártelnök lenni.

Az esélyesek

A két legesélyesebb a Paraméter forrásai szerint Forró Krisztián, Nagyszombat megyei képviselő és Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának az elnöke.

Forrót hivatalosan négy járás – a Pozsonyi, a Galántai, a Vágsellyei és a Losonci – jelölte, de várhatóan őt támogatja majd több olyan régió is, ahol nem jelöltek senkit az elnöki posztra. Ezek jobbára a keleti járások, de például az Érsekújvár sem támogatott egyetlen jelöltet sem.

Számíthat a Lévai járásra is, amely ugyan Berényi Józsefet jelölte, de mint írtuk, ő várhatóan nem lesz a jelöltek között. A Losonci viszont Forrón kívül jelölte még Cziprusz Zoltánt és Papp Sándort is az elnöki posztra.

Forrót sokan Berényi József „emberének” tartják, amit részben a jelölt is elismert.

„Valóban elég sűrűn vagyunk kapcsolatban, gyakran tárgyalunk, de ugyanez elmondható a többi 13 Nagyszombat megyei képviselőtársamról is – mondta Forró a Paraméternek. – De nem tagadom, valóban jó a kapcsolatom Berényi Józseffel.”

A jelöltek közül Őry Péter volt eddig a legmagasabb szintű pártvezető: 2016-tól ő az MKP Országos Tanácsának elnöke. Jelölt volt 2016-ban is, ám akkor megegyezett Menyhárt József későbbi elnökkel, akkor Menyhárt lett a pártelnök, Őry pedig az OT elnöke. Legfontosabb feladatának az egység megteremtését, és a magyar szereplők közti viszály felszámolását tartja. „Meg kell szüntetnünk a »viszályrendszert«, mert ha ez fennmarad, akkor a választások előtt könnyen kényszerpályára kerülhet bármelyik szubjektum, és könnyen csatlakozhat valamelyik szlovák párt listájához” - magyarázta a Paraméternek Őry.

A Komáromi járás

Az Érsekújvári mellett a Komáromi járás tényleges preferenciája is kérdéses. Ugyan a konferencia Becse Norbertet jelölte, arra hivatkozva, hogy a Komáromi járásnak eddig még soha nem volt megfelelő képviselete az országos vezetésben. Becse Nyitra megyei képviselőként jól fekszik az Érsekújvári járásban is, az ottani konferencia őt jelölte az OT elnöki posztjára. Ezt segíti jó viszonya Farkas Ivánnak, az Érsekújvári járás egyik legbefolyásosabb MKP-s politikusával. Farkas az MKP frakció vezetője a megyei önkormányzatban, ahol Becse képviselő.

Sok esélye azonban nincs az elnöki poszt megszerzésére,

viszont királycsináló lehet: minden esély meg van arra, hogy az lesz az elnök, akit ez a két járás támogatni fog.

A nevető harmadik?

A helyzet kuszaságát jelzi, hogy információink szerint azt sem lehet kizárni, hogy Cziprusz Zoltánt választja elnökké a kongresszus. Ő elsősorban a közép-szlovákiai járások támogatására számíthat, Losonc, Rimaszombat, Nagyrőce és Rozsnyó jelölte, ami mintegy 34 voksot jelenthet számára. De ha netán bejutna a második választási fordulóba, ami nem zárható ki, akkor, ha a két esélyes jelölt nem tud megegyezni, megeshet, hogy protestszavazatokkal őt választják elnökké.


Elnökválasztás az MKP-ban:

Az MKP tisztújító kongresszusán 200 küldött szavazhat titkosan a párt új vezetéséről. Az MKP alapszabálya szerint az egyes járások a területükön működő alapszervezetek tagjainak száma alapján küldhetnek küldötteket a kongresszusra, vagyis a súlyuknak megfelelő szavazati aránnyal fognak rendelkezni. Ennek megfelelően a három legnagyobb súlyú járás a Dunaszerdahelyi (37), a Komáromi (27) és az Érsekújvári (22). Ez a három járás kis túlzással egyedül el tudná dönteni a kongresszust, hiszen együtt 86 szavazattal rendelkeznek, amihez már nem lenne nehéz összegereblyézni a hiányzó 15 voksot. Ha még maguk mellé állítanák a két – az MKP szempontjából – kisebb nyugati járást, a Galántait és a Vágsellyeit, akkor a párt „nyugati szárnya” azt nyomna le a „Közép és a Kelet” torkán, amit akar. A demokráciát azonban nem kell félteni, lesz izgalom is, mert a Komáromi és a Dunaszerdahelyi járás általában nem tud megegyezni egymással. A másik ok az izgalomra, hogy a járások sem egységesek, nem úgy kell értelmezni a dunaszerdahelyi 37 voksot, mint például az USA elnökválasztásán Kalifornia 55 elektorát, akiknek 2016-ban gyakorlatilag kötelező volt Hilary Clintonra szavazniuk. Könnyen elképzelhető, hogy ebből a 37 emberből nem mindenki Őry Péterre, a járás által megnevezett elnökjelöltre adja majd voksát.

Lajos P. János

Címkék: MKP-kongresszus