Megkapta az EU engedélyét a második vakcina, ez felgyorsíthatja az oltásokat!

2021. január 6. - 13:58 | Tech

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javasolja, hogy a Moderna gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinája is megkapja az uniós forgalombahozatali engedélyt - adta hírül az Eurológus a Hvg.hu-n. Az Európai Bizottság szerdán délután feltételes forgalombahozatali engedélyt adott az oltóanyagnak.

Megkapta az EU engedélyét a második vakcina, ez felgyorsíthatja az oltásokat!
Fotó: TASR/AP

„Az összes gyógyszerhez hasonlóan szorosan figyelemmel kísérjük a vakcina biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó adatokat, hogy biztosítsuk az uniós polgárok folyamatos védelmét. Munkánkat mindig a tudományos bizonyítékok és az uniós polgárok egészségének megóvása iránti elkötelezettségünk fogja vezérelni.” - idézték Emer Cooke-ot, az EMA ügyvezető igazgatóját.

A Moderna vakcinájának vizsgálatán 30 ezer ember vett részt, akiknek a fele kapta a hatóanyagot tartalmazó oltást, a másik fele pedig placebót. Az oltások 94,1%-os hatékonyságot mutattak ki ennél a vakcinánál, ugyanakkor a súlyos Covid-megbetegedés ellen száz százalékban védett a kutatás során. A kezdeti védelem kialakítására a szervezetnek 14 napra van szüksége.

Szintén magas, 90,9 százalékos hatékonyságot mutattak ki a súlyos Covid-19 kockázatának kitett érintetteknél, beleértve a krónikus tüdőbetegségben, szívbetegségben, elhízásban, májbetegségben, cukorbetegségben vagy HIV-fertőzésben szenvedőket. Az oltást két dózisban, 28 nap eltéréssel, karba kell beadni a 18 éven felülieknek - írja az EUrológus.

A Moderna-vakcinát eddig az USA-ban, Kanadában és Izraelben engedélyezték, előbbi két országban pedig már használják is. A Moderna vakcináját egyébként ugyanazokra a kutatásokra építve fejlesztette, mint a Pfizer, az oltóanyag a legmodernebb mRNS technológiára épül, melynek kutatásait a 2000-es években a magyar Karikó Katalin és kollégája végezték.

A Pfizer vakcinájával szemben a Moderna előnye, hogy nem mínusz 70, csupán mínusz 20 fokban kell tárolni szállításkor, ez pedig megkönnyíti a terjesztésüket. Mivel pedig már kétfajta oltóanyag áll majd rendelkezésre az EU-ban, ez felgyorsíthatja a vakcinával való eddigi gyér ellátottságot is.

(hvg.hu/para)