Megkenhették az Általános Egészségbiztosító volt igazgatóját, aki most az oktatási minisztérium egyik legfontosabb embere

2023. december 22. - 15:24 | Belföld

Kenőpénz elfogadása miatt a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) eljárást indított Miroslav Kočan ellen, aki korábban az Általános Egészségbiztosító (VšZP) igazgatója volt. 

Megkenhették az Általános Egészségbiztosító volt igazgatóját, aki most az oktatási minisztérium egyik legfontosabb embere
Miroslav Kočan (TASR)

A gyanú szerint Kočant 2016-2017 tájékán vesztegették meg, aki ekkor az Általános Egészségbiztosító (VšZP) igazgatója volt. A Legfőbb Ügyészség szerint egy 160 ezer euró körüli vesztegetési ügyről van szó. Miroslav Kočant a VšZP élére még Tomáš Drucker nevezte ki, aki a harmadik Fico-kormány idején egészségügyi miniszter volt. Drucker (Hlas) jelenleg oktatási miniszter, Kočan pedig a minisztérium szolgálati hivatalámak főtitkára, aki így a miniszter és az államtitkárok után a "legfontosabb" ember.

Az Aktuality.sk felkereste Kočant, aki abszurdnak és kitaláltnak minősítette a gyanúsítását. Tomáš Drucker meglepődött, hogy vesztegetéssel gyanúsítják a főtitkárát, és úgy nyilatkozott, hogy a kiáll az embere mellett. A Denník N kérdéseit elküldte Peter Pellegrini házelnöknek, aki egyben a Hlas vezetője is. A lap egyelőre nem kapott választ.

A NAKA két másik személy ellen is eljárást indított. Az egyikük Radoslav Bardún vállalkozó, aki a malackai kórház és a Medirex cég igazgatója. Miroslav Kočan az Általános Egészségbiztosító (VšZP) igazgatói pozíciójának betöltése után három évig Bardún malackai kórházát vezette.


(parameter)