Megkezdik a tárgyalásokat a lehetséges együttműködésről a magyar pártok

Az együttműködés lehetőségeiről kezdenek tárgyalásokat a jövő évi parlamenti választás előtt a magyar pártok. Lássuk, mire jutottak ezzel kapcsolatban az elmúlt napokban.

Megkezdik a tárgyalásokat a lehetséges együttműködésről a magyar pártok
Fotó: Paraméter - archív

A Híd a szombati Országos Tanácsának ülése után tárgyalt erről. Azokkal a pártokkal szeretnének tárgyalni, amelyek az általuk fontosnak tartott értékeket tartják szem előtt. Parlamenten kívüli pártokat is megszólítanának.  Azoknak a pártoknak, amelyekkel meg tudnak egyezni, helyeket kínálnak választási listájukon.

„A Most-Híd Országos Tanácsának döntése értelmében több politikai szubjektumot is megszólítottunk, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséget (MKDSZ-MKDA) is.

Ez a politikai párt volt az első, amelyik elfogadta az együttműködési tárgyalásról szóló javaslatot, abból a célból, hogy a szlovákiai magyarság és más nemzeti kisebbségek erős politikai képviseletét fenntarthassuk.

Az előzetes megállapodás értelmében pénteken ülnek tárgyalóasztalhoz a két párt képviselői” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Debnár Klára, a Híd szóvivője.

„Június 25-én szólította meg pártunkat a Most-Híd. Szeretnének tárgyalni az együttműködésről. Elfogadtuk a meghívást” – közölte Fehér Csaba, a parlamenten kívüli MKDSZ elnöke.

Hozzátette, ők már régen hangoztatják a magyar kisebbséget képviselő pártok együttműködésének fontosságát. A párt kész tárgyalni, de az elnök szerint arról még korai beszélni, hogy indulnának-e a Híd listáján.

Az MKP Országos Tanácsa szombaton ülésezik, akkor számolnak be további lépéseikről. A meghívást megkapták, nem zárkóznak el a tárgyalásoktól.

„Készek vagyunk tárgyalni mindenkivel, akinek fontos a szlovákiai magyar kisebbség közös képviselete” – közölte Fiala Ilona, az MKP szóvivője.

Kész tárgyalni Simon Zsolt, az MKP és a Híd korábbi képviselője, a parlamenten kívüli Magyar Fórum elnöke is. Az MKP-val szeretne egyeztetni. „Munkaebédre hívtuk a Magyar Közösség Pártjának képviselőit, hogy párbeszédet kezdhessünk arról, milyen feltételekkel tudnánk együttműködni“ – mondta Simon.

Kapcsolódó cikkek:
Politikai eszem-iszom: Simon Zsolték munkaebédre invitálják az MKP-t
Helyet kínálna választási listáján más pártok jelöltjeinek a Híd!
Már a jövő héten akcióba lendül a Híd, levelet küld az MKP-nak is


(TASR/parameter)

19:24
Öregebb, mint...
Szájer József nem holmi bunkó, nem agitprop-papagáj, nem pályát tévesztett standupos.