Megkezdődött a 72. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

2015. szeptember 2. - 21:10 | Kultúra

Baltasar Kormákur izlandi rendező Everest című hegymászódrámájának vetítésével hivatalosan megkezdődött szerda este a 72. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. 

A világ legrégebbi és komoly presztízsnek örvendő filmfesztiváljának megnyitóján Kormákuron kívül megjelent a film több szereplője, így Jake Gyllenhaal, Josh Brolin és Jason Clarke is. A vörös szőnyegen végigvonultak a kilencfős zsűri tagjai is, mások mellett Alfonso Cuarón zsűrielnök, Diane Kruger és Elizabeth Banks.

Az idei hivatalos programban 55 új játékfilmet tekinthetnek meg a nézők, a 21 versenyfilmen kívül 16 játékfilmet versenyen kívül vetítenek, és 18 alkotás szerepel a Horizont szekcióban. Tizenhat rövidfilmet is bemutatnak. A velencei klasszikusok című retrospektív programban pedig 20 játékfilmes produkció is látható. Az utóbbi válogatásban vetítik a kalandos életű Fejős Pál (1897-1963) magyar filmrendező, kutató, egyetemi tanár 1933-ban forgatott, Napsugár (Sonnenstrahl) című filmjét, amelyet forgatókönyvíróként és producerként is jegyzett.

A versenyen kívül vetített Everest az 1996-os tragikus hegymászószezonról szól, amikor hat hegymászó veszett oda egy viharban a világ legmagasabb hegyén, a 8848 méteres Mount Everesten. A filmet más országok között Nepálban, a Mount Everest lábainál és Olaszországban, a Dolomitokban és a Cinecitta stúdióban, valamint a londoni Pinewood Stúdióban forgatták.

Szerdától a Lidón kigöngyölt vörös szőnyegen számos hollywoodi sztár sétál majd végig a következő másfél hét alatt. Ott lesz Johnny Depp, aki Scott Cooper Black Mass című gengszterdrámájában alakítja - állítólag félelmetesen - a bostoni banditát. A mustrán Cooper filmje mellett további húsz produkció verseng az Arany Oroszlán-díjért. Közülük számos munkát megelőzött a híre: ilyen a Kristen Stewart és Nicolas Hoult főszereplésével készült Equals vagy Luca Guadagnino A Bigger Splash című alkotása, az 1969-es A medence új feldolgozása Tilda Swintonnal és Ralph Fiennesszal, továbbá Charlie Kaufman és Duke Johnson közös animációja, az Anomalisa, de A király beszédével Oscar-díjat nyert Tom Hooper The Danish Girl című új filmjét is sokan várják, amely egy transznemű nő 1920-as évekbeli történetét ábrázolja.

MTI/para

Címkék: filmfesztivál