Megkezdődött az európai parlamenti választási kampány

2024. február 10. - 12:32 | Belföld

Megkezdődött az európai parlamenti (EP) választási kampány. A pártok áfával együtt legfeljebb hárommillió eurót költhetnek rá.

Megkezdődött az európai parlamenti választási kampány
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ez következik a választási kampányról szóló törvényből. A jogszabály szerint a kampány a választás dátumának a törvénygyűjteményben való meghirdetésének napján kezdődik és a választás napja előtt 48 órával ér véget.

A kampányra szánt pénzeszközöket a jelöltnek külön bankszámlán kell tartania. A számlaadatoknak harmadik fél számára folyamatosan hozzáférhetőnek kell lenniük, és áttekintés kell, hogy legyen a fizetési tranzakciókról. A speciális számlára a pénzt kizárólag másik számláról történő átutalással kell befizetni. A számlakivonatokat a jelöltnek a kiállítástól számított öt évig meg kell őriznie.

A pártoknak külön nyilvántartást kell vezetniük a kampánypénzek választási kampány céljára történő felhasználásáról. A kampány költségeiről a pártokna zárójelentést is kötelező készíteniük, és éegkésőbb a választást követő 30. napon el kell juttatniuk a belügyminisztériumba mind papír, mind elektronikus formában, amit ezt követően közzéteszi a weboldalán.

Június 8-án tartják az európai parlamenti választásokat Szlovákiában. A szlovákok 15 képviselőt választanak öt évre.

TASR/para