Megkezdődött a fellebbviteli tárgyalás a Sýkora-klán maffiózóival, Roháčot kiemelték közülük

2018. június 12. - 11:36 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróságon kedden, szigorú biztonsági intézkedések mellett fellebbezési eljárás indult hat maffiagyilkosság ügyében. Az ügy gyanúsítottja Róbert Lališ, más néven Kýbel, akit a Sýkora-klán vezetőjének tartanak. A fellebbviteli eljárás szerdán is folytatódik, amikor feltehetőleg jogerős ítélet születik az ügyben.

Megkezdődött a fellebbviteli tárgyalás a Sýkora-klán maffiózóival, Roháčot kiemelték közülük
Róbert Lališ (Fotó: TASR) - További fotókért kattints!

Kýbel, két másik vádlottal együtt, fegyveres kísérettel érkezett a bíróságra. Egy következő vádlott, Jozef Roháč nem vett részt a tárgyaláson. Dušan Daňový, Roháč védőügyvédje csak telefonos kapcsolatban van vele. Roháčot Magyarországon már jogerősen elítélték, és a vádlott nem mutatott érdeklődést a keddi tárgyalás iránt.

A bíróság röviddel a tárgyalás megkezdése után úgy döntött, hogy Roháč ügyét különálló eljárásban fogja tárgyalni. Roháč nem adott írásos engedélyt védőügyvédnek, hogy az ő jelenléte nélkül folytassa a tárgyalást.

A tárgyaláson Daniel Lipšic volt igazságügyi miniszter is jelen van a sértettek képviseletében. A bíróság szenátusának a tagjai között van Štefan Harabin bíró is.

Róbert Lališ, a Sýkora-klán vezetője, életfogytiglani börtönbüntetést kapott tavaly áprilisában a besztercebányai Speciális Büntetőbíróságon. Kýbel akkor nem jelent meg az ítélethirdetésen. Ivan Cuppert, azaz Vinco-Vinckót szintén életfogytiglanra ítélték.

A bűnbanda következő magas beosztású tagja, Martin Bihári, akit Orosz (Rus) néven ismertek, 23 évet kapott, mivel beismerte bűnét. A Lojzo Čistič néven ismert Alojz Kromkát a bíróság bűnösnek találta, de elállt a büntetéstől, mivel az érintett már életfogytiglani börtönbüntetését tölti. A Speciális Büntetőbíróság által kiszabott büntetés mértéke megegyezett azzal, amelyet a Sýkora-klán tagjai kaptak egy évvel korábban.

A Sýkora-klánt hat gyilkossággal vádolták, melyeket 1998-ban és 1999-ben követtek el. A vád szerint meggyilkolták Eduard és Robert Diničet, Roman Deákot, Alojz Házyt, Daler Hlavačkát és Miloš Piliart, ezenkívül bűnszervezet alapítása, működtetése és támogatása is volt a vád.

(TASR)