Megkezdődött a helyhatósági választások előtti hivatalos kampányidőszak

2018. július 14. - 09:54 | Belföld

Július 10-én kezdődött meg a novemberi helyhatósági választások előtti hivatalos kampányidőszak. Ezen a napon tették közzé a Törvénytárban a választások kihirdetéséről szóló határozatot.

A választások előtt a polgármesterjelöltek mellett az egyes települések önkormányzatainak képviselőjelöltjei is kampányolhatnak. Az egyes jelöltek néhány ezer eurót, a politikai pártok legfeljebb félmillió eurót fordíthatnak a kampányra. A hivatalos kampány 48 órával a helyhatósági választások napja előtt ér véget. A választásokra november 10-én, szombaton kerül sor.

A törvény szerint a választási kampány alatt egy politikai párt, politikai mozgalom, pártkoalíció, jelölt vagy harmadik fél bármi olyan tevékenysége értendő, amelyet általában téríteni kell, és amely a felsoroltak tevékenységének, céljainak és programjának népszerűsítésére irányul egy választott tisztség elnyerése érdekében. Ide tartozik a felsorolt szereplők javára és terhére végzett tevékenység is.

Egy politikai párt legfeljebb 500 000 eurót fordíthat a kampányra. Pozsony és Kassa polgármesterjelöltjei legfeljebb 250 000 eurót költhetnek el a kampányidőszakban, az egyéb nagyobb városok és községek polgármesterjelöltjei a lakosság számának függvényében 10-100 000 eurót fordíthatnak a kampányra.

Az 5000-nél kevesebb lakost számláló városok és községek polgármesterjelöltjeinek a kampány során a lakosok számától függően 2-5000 euróból kell gazdálkodniuk. A törvény értelmében a kampányt egy regisztrált harmadik fél is intézheti, ebben az esetben a kampányra fordítható összeg felső határértéke 25 000 euró.

TASR