Megkezdődött a PS 72 órás tüntetése Záborská abortusztörvénye ellen

2021. október 19. - 15:40 | Belföld

A parlamenten kívüli Progresívne Slovensko (PS) párt 72 órás tüntetést szervezett Anna Záborská  (OĽaNO) abortusszal kapcsolatos törvényjavaslata ellen.

A megmozdulás a parlamenti üléssel egy időben, 13 órakor kezdődött. A 72 óra alatt 72 ismert személyiség, aktivista jelenik meg a parlament előtt. A tiltakozás kezdetével egy időben petíciót is indítottak a törvényjavaslat ellen a www.totovamneprejde.sk weboldalon.

A megmozduláson a törvényjavaslat több problémás aspektusára hívták fel a figyelmet.

A KDH szerint azonban a tiltakozások és a hasonló megmozdulások ellehetetlenítik a szakmai vitát olyan témákban, mint amilyen az abortusz is. Szerintük a liberális és progresszív politikusok lépései inkább politikailag motiváltak, mintsem valódi segítség a jogalkotási megállapodáshoz.

"Mindenkinek, aki segíteni szeretne a terhes nőknek, érdemi, szakmai hozzájárulással kell hozzájárulnia a párbeszédhez és a megoldások kereséséhez, és nem szabad feszültséget kelteni" - mutatott rá Marián Čaučík, a KDH alelnöke.

Anna Záborská terhes nőket érintő törvényjavaslata az abortusz szabályozásával foglalkozik. A beterjesztők szerint a tervezet egyedüli célja a terhes nők védelme, de ezt Záborskának kevesen hiszik el.

Az egyik legtöbbet bírált javaslat, hogy a jelenlegi 48 óráról 72 órára hosszabbítaná meg a törvény a „kötelező gondolkodási időt” az abortusz elvégzése előtt. Vagyis az orvos legkorábban a negyedik napon végezhetné el az abortuszt attól a pillanattól számítva, hogy tájékoztatta a nőt az abortusz nehézségeiről és a terhes/kisgyerekes nőknek járó támogatásokról, lehetőségekről. Tilos lenne továbbá reklámozni az abortuszklinikákat, az abortusz elvégzését vállaló egészségügyi intézményeket.


(TASR/para)