Megkezdődött a volt csehszlovák belügyminiszter elleni büntetőper

2023. április 26. - 08:45 | Külföld

Megkezdődött kedden Prágában a Vratislav Vajnar volt csehszlovák belügyminiszter elleni büntetőper, amelynek tárgyalásáról megromlott egészségügyi állapotára hivatkozva védőügyvédje révén kimentette magát a 92 éves egykori kommunista politikus.

Az ügyvéd írásban közölte, hogy Vajnar nem tud részt venni a tárgyalásokon, és ezt orvosi szakvéleménnyel igazolta. A bíróság azonban nem tartotta szükségesnek a vádlott jelenlétét, így a tárgyalás megkezdődött.

Vajnart - aki 1983 és 1988 között volt belügyminiszter - hatalommal való visszaéléssel vádolják azzal összefüggésben, hogy a csehszlovák határőrök az 1980-as években az ország nyugati határainál lelőttek, valamint megsebesítettek embereket. A vádirat szerint három olyan ember halálában, illetve három olyan három megsebesítésében tartják bűnösnek, akik a zöldhatáron át akartak megszökni az országból.

A keddi tárgyaláson Katerina Rybakova bíró felolvasta Vajnar egy korábbi rendőrségi vallomását, miszerint neki nem volt információja a határnál történt egyedi incidensekről, mert - mint állította - ezekkel a helyettese dolga volt foglalkozni.

A vád szerint nagyon jól tudta, hogy a határőrök használják lőfegyverüket az illegális határátlépők ellen, mégsem kezdeményezte, hogy a hatóságok alkossanak jogszabályokat ennek a gyakorlatnak az elkerülésére. Sőt, szándékosan mulasztotta ezt el, mert feltételezett politikai nézeteik miatt ártani akart a kommunista hatalom elől menekülőknek.

Ez az első olyan büntetőper Csehországban, amelynek a tárgya a határon át nyugatra szökni akarókkal szembeni kegyetlenség a volt kommunista hatóságok részéről. Lubomír Müller ügyvéd képviseli az áldozatokat, köztük egy olyan férfinak az anyját és nővérét, akit határőrkutyák téptek szét 1986-ban Pozsony közelében, az osztrák határon, valamint egy olyan férfit, akit Cheb cseh város környékén sebesített meg egy határőrkutya. A hozzátartozók 250 ezer korona, 500 ezer korona, illetve 400 ezer korona kártérítést követelnek.

Vajnar bíróság elé állítását a totalitárius múlt feltárásával foglalkozó nemzeti intézmények tevékenységét összehangoló, prágai alapítású Európai Emlékezet és Lelkiismeret Programja nevű szervezet kezdeményezte öt évvel ezelőtt. A vádemelési eljárást először Vajnar elmebetegségére hivatkozva leállították, de a cseh alkotmánybíróság döntése révén a folyamat újraindult.

Korábban Miloš Jakešt, a Csehszlovák Kommunista Párt (CSKP) egykori főtitkárát és Lubomír Štrougal volt csehszlovák kormányfőt is vád alá helyezték egy eljárásban a kommunista rendszerben elkövetett bűneik miatt, de idő közben bekövetkezett haláluk miatt megszüntették az eljárásokat.

Az egykori CSKP központi bizottságának titkára és a párt vezető ideológusa, a most 95 éves Jan Fojtik ellen mentális zavara miatt nem indítható eljárás. Ugyanezen okból elhalasztották a vádemelést Vajnar utódja, František Kincl volt belügyminiszter ellen is.


(MTI)